A Magyar Homeopata Orvosi Egyesület kapta meg idén a Szkeptikus Társaság Laposföld-díját

2024. április 22. – 18:42

Másolás

Vágólapra másolva

Idén is kiosztotta a Szkeptikus Társaság a Laposföld-díjat, amelyet olyanoknak ítélnek oda minden évben, akik a legtöbbet tették a tudomány és úgy általában a józan ész elfogadottsága ellen. 2021-ben Gődény György, Lenkei Gábor, Pócs Alfréd és Tamasi József, az „Orvosok a tisztánlátásért” szervezet prominensei nyertek, 2022-ben pedig a különböző gyógygombákat és C-peptidet tartalmazó termékeiről híressé vált Varga Gábor nyert. Tavaly a díjat Bagdy Emőke „vitte haza”.

Az idei elismerést a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület kapta, az indoklás az volt, hogy ez egy orvosokat tömörítő civil szervezetként, tagjai szakmai tekintélyük által „hitelesítve” terjesztenek áltudományos nézeteket és alkalmaznak olyan gyógymódokat, amelyek igazoltan nem hatásosabbak a placebónál.

A Szkeptikus Társaság végül 13 jelöltet fogadott el, akik közül a közönségszavazás alapján 5-en kerültek a döntőbe. A döntősök között ott volt:

  • Schóbert Norbert, aki nagy nyilvánosság előtt kifejtette, hogy nem hisz a holdra szállásban, illetve a Gazdasági Versenyhivatal által megállapított megtévesztő üzleti gyakorlatával sem hagyott fel, a kialkudott csökkentett bírságot pedig nem fizette meg. Mindemellett oltásellenes gondolatokat is terjeszt.
  • A Mi Hazánk mozgalom, erre a jelölést azért fogadta el a társaság, mert összeesküvés-elméleteket terjesztenek (WHO állítólagos világuralomra törése, chemtrailek satöbbi), valótlan állításokkal riogatnak és oltásellenes hangulatkeltéssel élnek.
  • Dr. Lenkei Gábor, aki a Társaság szerint az allergiák különböző típusait túlzott leegyszerűsítéssel élve a vitaminok hiányára vezeti vissza, miközben saját vitaminkészítményeit népszerűsíti. „A Cenzúrázott egészség című könyv szerzője, korábbi díjazottunk, akit az Orvosok a Tisztánlátásért prominens személyiségeivel együtt tüntettünk ki a 2021. évi Laposföld-díjjal, idén is felkerült a jelöltek listájára, miután ismét meredek állításokat fogalmazott meg a vitaminkészítmények jelentőségével és az allergiák mibenlétével kapcsolatban” – írják. „Nem elhanyagolható az sem, hogy az egészségről és az emberi testről tett nyilatkozataiban időnként olyasmikre hivatkozik, amelyekre semmilyen tudományos bizonyíték nem áll rendelkezésre, mint például az életerő, illetve életenergia.”
  • Dr. Kásler Miklós, akinek jelölését a Társaság azért fogadta el, mert „áltudományos, teljességgel megalapozatlan állításokat fogalmaz meg számos, egymással össze nem függő témával kapcsolatban a finnugor elmélet eredetétől, az emberi lélek állítólagos kvantumfizikai hátterén át az LMBTQ-irány természet-ellenességéig. A Szakonyi Péter szerkesztette Befolyás-barométer szerint az 1950-ben született egykori miniszter, majd 2022-től miniszterelnöki biztosként funkcionáló professzor 2019 és 2022 között rendre a 25., 28., majd a 39. helyen volt Magyarország legnagyobb befolyással rendelkező személyei között. Ez a tény és a számos tudományos fokozat, pozíció, amely a nagyközönség szemében szaktekintélyként legitimálja őt, indokolja, hogy számonkérjük rajta azon kijelentéseit, amik köszönőviszonyban sincsenek a tényekkel, illetve a tudománnyal” – írják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!