Dúró Dóra és az Origo épphogy lecsúszott az idei Laposföld-díjról

2022. április 23. – 12:29

Másolás

Vágólapra másolva

Idén is kiadta a Föld napján a Szkeptikus Társaság a Laposföld-díjat, amit azoknak osztanak ki, akik áltudományos vagy tudományellenes tevékenységükkel a legtöbbet tették a tények, a józan ész és a tudomány társadalmi elfogadottsága ellen.

A díjat tavaly osztották ki először, akkor Gődény György és az Orvosok a tisztánlátásért csoport tagjai nyerték, ráadásul elég erős mezőnyben győztek.

A Laposföld-díjat idén a különböző gyógygombákat és C-peptidet tartalmazó termékeiről híressé vált Varga Gábor kapta.

„A Gazdasági Versenyhivatallal való szűnni nem akaró hősies hadakozásáért és mazsolázgatással összeszedett tanulmányokkal való érveléseiért olyan meredek állítások alátámasztására, mint hogy ”minden gomba jó valamire…„, illetve hogy ”a gombák világa tulajdonképpen egy gyógyszertár„, és különösen a Covid világjárvány idején valódi gyógymódok helyett hiú ábrándokkal való sikeres kereskedéséért.” – írják méltatásában. Varga Gábort – a többi döntős jelölttel együtt – természetesen meghívták a rendezvényre, de – a többi jelölthöz hasonlóan – nem jelent meg.

A házon belüli szavazáson második legtöbb szavazatot Dúró Dóra kapta egyébként. Az ő jelölésének indoklása:

„Oltásellenes és járványtagadó nézeteiért, valamint áltudományos alapokra helyezett politikai őrjöngéseiért, különös tekintettel a 2020-as könyvdarálással egybekötött kirohanása utáni transz- és homofób megnyilvánulásaira a 2021. évben.”

A legjobb öt közé az Origo is bekerült: „mind tudományos, mind pedig közéleti/politikai téren tartósan vállalhatatlan ”hírszolgáltatásukért„, a ”tények„ túlontúl szabad értelmezéséért és a propaganda célok mellett a klikkek maximalizálásának kizárólagos hajhászásáért.”

A Laposföld-díjat 2021-ben indította útjára a Szkeptikus Társaság, amivel egy nemzetközi színtéren már régóta népszerű hagyományt igyekeznek Magyarországon is meghonosítani. Nevezetesen, hogy a tudományos szkepticizmust, tehát a logikus érveken és megfigyeléseken alapuló kételkedést képviselő szervezetek egyfajta citromdíjat adományoznak azoknak, akiknek a munkásságát össztársadalmi szempontból, a tudományba vetett bizalom és tényeken alapuló gondolkodás tekintetében a legkárosabbnak vélik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!