Véget vetne a Covid- és influenzaoltások frissítgetésének egy új típusú vakcina

Legfontosabb

2024. április 20. – 15:12

Véget vetne a Covid- és influenzaoltások frissítgetésének egy új típusú vakcina
Háziorvosok oltanak a kínai Sinopharm gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájával 2021. február 26-án – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Riverside-i Kaliforniai Egyetem kutatói egy olyan vakcinatípust alkottak, amely bármilyen vírustörzs ellen hatásos, így szükségtelenné válhat az oltások folyamatos frissítése – írták az egyetem honlapján.

Kutatók minden évben próbálják előrejelezni, hogy melyik négy influenzatörzs előfordulása lehet a leggyakoribb, és ezek alapján fejlesztik ki a szezonális influenzaoltásokat. De hasonló a helyzet a Covid-19-et okozó koronavírussal is. Ennél is úgy állítják össze az oltóanyagokat, hogy azok a leggyakrabban előforduló variánsokat célozzák.

A Riverside-i Kaliforniai Egyetem kutatóinak reménye szerint viszont pont ezek a folyamatos fejlesztések válhatnak feleslegessé egy új oltási stratégia bevezetésével. Az ő vakcinájuk a vírusgenom egy olyan részét célozza meg, amely a vírus minden törzsében közös. Az oltóanyagot és annak hatásosságát eddig egérkísérletekben bizonyították.

„Ezzel a vakcinastratégiával kapcsolatban azt hangsúlyoznám, hogy széles körű. Széles körben alkalmazható bármilyen számú vírusra, széles körben hatékony a vírus bármelyik variánsa ellen, és biztonságos az emberek széles körében. Ez lehet az univerzális vakcina, amelyet kerestünk” – mondta Rong Hai, az egyetem virológusa, a tanulmány egyik szerzője.

A vakcinák hagyományosan egy vírus elhalt vagy módosított, élő változatát tartalmazzák. A szervezet immunrendszere a vírus egyik fehérjéjét felismerve ad aztán immunválaszt. Ekkor úgynevezett T-sejtek termelődnek, amelyek megtámadják a vírust, és megakadályozzák annak terjedését. A szervezet B-sejteket is termel, amelyek egy része memóriasejtté alakulva a jövőbeli támadásokra trenírozza az immunrendszert.

Az új típusú vakcina is egy vírus élő, módosított változatát használja, de anélkül is működik, hogy a beoltott szervezet hagyományos immunválasszal vagy immunaktív fehérjékkel rendelkezne – állítják a kutatók. Ezért is lehet hatékony fejletlen immunrendszerű csecsemőknél, vagy olyan betegeknél, akiknek túlterhelt az immunrendszerük.

Amikor valaki megfertőződik, akkor válaszként interferáló RNS-ek (RNSi-k) termelődnek. Az RNSi-k képesek legyőzni a vírust, de azok meg képesek olyan fehérjéket termelni, amelyek blokkolják a gazdaszervezet RNSi-válaszát, és jön a megbetegedés.

„Ha olyan mutáns vírust hozunk létre, amely nem képes az RNSi-t elnyomó fehérjét termelni, akkor gyengíthetjük a vírust. Bizonyos szintig képes szaporodni, de aztán elveszíti a csatát a gazdaszervezet RNSi-válaszával szemben. Az így meggyengített vírus vakcinaként használható az RNSi-immunrendszerünk erősítésére” – mondta Shouwei Ding, a tanulmány vezető szerzője.

Boldogkői Zsolt biológus, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára szerint újszerű stratégiáról van szó, és a megközelítés az úgynevezett RNSi szupresszor géneket kifejező vírusok ellen lehet hatásos. Az influenzának, a dengue-vírusnak és néhány más RNS-vírusnak van ilyen génje.

„Érdekes megközelítés, aminek a lényege, hogy kiütik ezt a gént, és élő vakcinaként fertőznek vele. Mivel hiányzik a szupresszor gén, működni fog az RNS-interferencia, emiatt nem okoz problémát a vakcina”

– mondta Boldogkői a Telexnek.

„Ez a protokoll tulajdonképpen tréningezi az RNS-interferencia mechanizmust, ami ezért erőteljesebben lép fel a vad típusú vírus fertőzésekor. Az RNS-interferencia egyébként egy olyan mechanizmus, melynek során egy vírus RNS-ével komplementer rövid RNS-szakasz kapcsolódik úgy, hogy visz magával egy RISC komplex nevű többkomponensű fehérjét, ami a kapcsolódási helyen elvágja a vírust, és ezáltal inaktiválja” – tette hozzá.

Dingék elméletüket a nodamura nevű vírussal tesztelték olyan mutáns egereken, amelyeknek sem T-, sem B-sejtjük nem volt. Az egerek egyetlen oltással legalább 90 napig védettek maradtak a vírus halálos dózisával szemben, és még újszülött egerek is életben maradtak.

A kutatócsoport szerint kicsi az esélye annak, hogy olyan vírusmutáció jöjjön létre, amelyik elkerüli az új típusú vakcinát, mert a vírus teljes genomját célozzák meg több ezer RNS-sel.

„Azért gondolhatják, hogy nem jön létre olyan mutáció, ami kivédi ezt a hatást, mert ennek a mutációnak RNSi szupresszor hatást kellene előidéznie, ami nem jöhet létre egy egyszerű mutációval” – mondta Boldogkői Zsolt.

Ding úgy véli, módszerük nemcsak az influenza ellen működhet, hanem az olyan vírusfertőzések kórokozói ellen is, mint a Covid-19, a SARS vagy a dengue-láz.

„Elvileg elképzelhető, hogy olyan RNS-vírusok ellen is működhet a stratégia, amelyek nem tartalmaznak RNSi szuppresszor gént, hiszen felerősödik az RNS-interferencia hatása, de ezt nem lehet előre tudni. A DNS-vírusok ellen szerintem nem működik, hiszen ott a genomot nem inaktiválja az RNS-interferencia, az mRNS-ekre pedig szerintem nem hatékony” – mondta Boldogkői Zsolt.

Már régóta folynak a kutatások olyan univerzális vakcinák fejlesztéséért, amelyeket nem kell a vírusok mutálódásával létrejövő újabb és újabb variánsokhoz adaptálni. A jelenleg legszélesebb körben használt Covid-vakcina fejlesztői, a Pfizer és a BioNTech is dolgoznak koronavírus elleni univerzális oltáson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!