Univerzális koronavírus-vakcinán dolgozik a Pfizer és a BioNTech

2022. június 29. – 22:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Univerzális, minden koronavírus ellen hatékony vakcinán dolgozik a Pfizer és a BioNTech, amelyek a Covid-világjárvány során a nyugati világban legtöbbet használt oltóanyagot is kifejlesztették. Az általános vakcina nemcsak a Covid-19 vírusának újabb mutációi ellen nyújtana védelmet, hanem a koronavírusok családjába tartozó más vírusok ellen is. Ilyen például a SARS, a MERS, illetve jó néhány enyhe, náthaszerű megbetegedést okozó vírus is.

Bár a közlemény ezt nem említi konkrétan, jó eséllyel az új vakcina működése is az mRNS-technológián alapul majd. Annyit lehet róla tudni, hogy az úgynevezett T-sejtes immunitást erősíti a szervezetben, és hogy az év második felében kezdik az embereken végzett teszteket. Ez azt jelenti, hogy maga a fejlesztés már jó ideje tart, és egy sor teszten már sikeresen túl van az oltóanyag.

Az ilyen, univerzális koronavírus-vakcinákról itt írtunk bővebben.

A BioNTech másik bejelentése egy speciális antibiotikum volt, ami az antibiotikumokkal szemben rezisztenssé váló szuperbaktériumokat célozza. A fejlesztés alapját itt egy osztrák startup munkája adja, amit tavaly októberben vásárolt fel a BioNTech. A PhagoMed nevű biotechnológiai cég olyan, speciális vírusok által gyártott enzimekkel kísérletezett, amelyek képesek áttörni a baktériumok sejtfalán.

A rezisztens szuperbaktériumok az antibiotikumok túlhasználata miatt kezdenek az utóbbi időben vészesen elszaporodni, és az általuk okozott fertőzések becslések szerint a nyugati világban évi 70 ezer haláleset okozói.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!