Uniós adatvédelmi testület: Nem oké, hogy a Facebookot csak előfizetéssel lehet lefejteni a személyes adatainkról

2024. április 17. – 22:46

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán közzétett állásfoglalásában ment neki az Európai Adatvédelmi Testület annak a Facebook által is használt modellnek, ahol a felhasználók csak úgy tudják elejét venni az összes személyes adatuk feldolgozását, ha fizetnek ezért. A testület szerint ez nem felel meg az EU-s szabályozásnak, a Meta viszont az Európai Unió Bíróságának (EUB) tavalyi döntésére hivatkozva állítja, hogy igen – írja az Euractiv.

Más nagy techcégek mellett a Meta is az Európai Unió szigorodó adatvédelmi szabályozására adott válaszként vezette be az előfizetéses rendszert tavaly ősszel. Ekkoriban mindenki találkozhatott a felugró ablakkal, ahol arról kellett nyilatkozni, hogy hozzájárulunk-e ahhoz, hogy a Facebook az eddigiekhez hasonlóan tovább használja az adatainkat, vagy egy 10 eurós havidíjért cserébe megtiltjuk ezt.

Az Európai Adatvédelmi Testület viszont szerdán holland, norvég ás hamburgi adatvédelmi hatóságok bejelentései alapján arra jutott, hogy ez a gyakorlat ebben a formában nem oké, mert az úgynevezett „járulj hozzá vagy fizess” modellben a felhasználók nem valódi választási lehetőséget kapnak. És, mivel a hozzájáruláshoz szükség van ahhoz, hogy használhassák a szolgáltatást, inkább belemennek ebbe anélkül, hogy értenék a döntésük következményeit.

Mint írták, nem ennek kéne a szolgáltatók elsődleges megoldásának lennie, ehelyett egy olyan, egyenrangú alternatívát kellene biztosítaniuk, ami nem igényel fizetést. Vagy ha igen, akkor egy harmadik opciót is hozzá kéne csapniuk a már ismert kettőhöz. A testület szerint a hozzájárulás megszerzése nem mentesít senkit a GDPR-ban foglaltaknak való megfelelés alól. A Meta szerint viszont ők megfelelnek ennek, egy tavalyi EUB-döntés ugyanis kimondta, hogy

az előfizetéses modell jogilag adekvát módja a hozzájárulás megszerzésének, a testület állásfoglalása pedig nem másítja meg ezt a döntést.

Az előfizetéses rendszer bevezetése után külön cikkben foglalkoztunk azzal, hogy mit tehet az ember, ha nem akar fizetni, de az adatait is félti. Ezt itt tudják elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!