Szoftvertelepítés közben szivárgott ki ezernél is több vállalkozó adata a Magyar Postánál

2024. március 22. – 09:44

Másolás

Vágólapra másolva

„Egy adatvédelmi szempontból alacsony kockázatú helyzet állt elő a hétvégén, amikor a webshopok regisztrációjára fejlesztett szoftvert telepítettünk. Azért alacsony, mert olyan adatokat látott egy szűk kör, amelyek egyébként nyilvánosan is hozzáférhetők. Mintegy 1300 adatról van szó, melyeknek többsége nyilvánosan hozzáférhető céges kapcsolattartó adat volt” – mondta az Indexnek Mikecz Péter, a Magyar Posta kommunikációs főigazgatója arra reagálva, hogy március 15-én többen arról számoltak be, hogy a fiókjukban nemcsak a saját adataikat látják, hanem az összes többi regisztrált emailcímét, nevét és olykor telefonszámát is.

„A hibát az észlelést követően azonnal elhárítottuk, és természetesen a jogszabályi előírásoknak megfelelően a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak jelentettük. Az okozott kellemetlenségért az érintett ügyfelektől ezúton is ismét elnézést kérünk” – mondta Mikecz Péter.

Az ügyről a Telex még szombaton értesült, egy olvasónk írta meg, hogy az egyik legnagyobb hazai webshopszolgáltató csoportjában többen arról számoltak be, hogy a Munkatársak fül alatt látja a többi regisztrált adatait is. A csoportban az ezt ábrázoló képek mellett az Ecommerce Hungary nevű, internetes kereskedőket tömörítő érdekvédelmi szervezet kisvállalati tagozata is megjelent, ők arra kérték a tagokat, hogy jelentkezzenek náluk, amennyiben érintettek az ügyben.

A Magyar Posta a honlapján még aznap reagált a történtekre, a hibát javították. Arról, hogy a kormány miért és hogyan nyúlt bele a csomagküldésbe, korábban ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!