A Liverpoolnál mesterséges intelligencia mondhatja meg, mi a legnagyobb esély a gólra szögletnél

2024. március 20. – 10:46

Másolás

Vágólapra másolva

A Liverpool futballcsapata és a Google DeepMind egy olyan mesterségesintelligencia-modell kifejlesztésén dolgozik, amely segíthet az edzőknek eldönteni, hogy milyen taktikát válasszanak szögletrúgásoknál – írta a New Scientist.

„Egy szöglet, fél gól” – tartja a futballközhely, és ha ez erős túlzás is, vannak olyan csapatok, amelyek nagyon veszélyesek rögzített helyzetekből, így szögletekből is, és hatékonyan tudnak így gól szerezni. Ezek ellen érdemes felkészülni, míg a másik oldalon fejleszteni a gólszerzési képességet. Ebben is segíthet majd a mesterséges intelligencia.

A DeepMind a Liverpoollal három éven át dolgozott a TacticAI nevű eszköz megteremtésén. A TacticAI-t a Premier League 2020–2021-es szezonjának 7176 szögletével képezték ki. Minden szögletet elemeztek, rögzítették az azokban részt vevő játékosok helyzetét, magasságát és tömegét. Ezek alapján a mesterséges intelligencia megpróbálta megjósolni, hogy a szöglet elvégzése után melyik játékos fog először labdához érni. A tesztek során a labdát érintő játékos az esetek 78 százalékában a TacticAI első három jelöltje között volt.

A TacticAI elemzése arról, hogy merre, milyen valószínűséggel mozoghatnak a játékosok – Fotó: DeepMind
A TacticAI elemzése arról, hogy merre, milyen valószínűséggel mozoghatnak a játékosok – Fotó: DeepMind

A csapatok persze eddig is tudatában voltak annak, hogy az ellenfeleik milyen megoldásokat választanak a szögleteknél, és kire próbálnak játszani figurát, de a mesterséges intelligencia segíthet abban, hogy még jobban kidolgozzák az edzők a taktikát a szögletekhez, akár támad, akár védekezik a csapatuk. Maximalizálhatják vagy minimalizálhatják annak esélyét, hogy egy adott játékos megkaphassa a labdát, és kapura lőhessen. A TacticAI ezt úgy éri el, hogy a korábbi szögletek mintázatai alapján tesz javaslatot a játékosok felállásának megváltoztatására.

A mesterséges intelligencia jól szerepelt egy vakteszt során, az általa adott javaslatokat nem tudták megkülönböztetni a Liverpool futballszakértői az ember által tervezett taktikáktól, és az esetek 90 százalékában a TacticAI-t részesítették előnyben.

Petar Veličković, a Google DeepMind munkatársa szerint a TacticAI célja semmiképpen sem az, hogy az edzőket munkanélkülivé tegye. „Határozottan támogatjuk az olyan mesterségesintelligencia-rendszereket, amelyek felerősítik az emberi képességeket, és több időt hagynak nekik a munkájuk kreatív részére, nem pedig egy olyan rendszert, amely helyettesítené őket” – idézte a kutatót a New Scientist.

Veličković úgy látja, a kutatásuk a sporton is túlmutathat majd. A futballban is játékosok viselkedését modellezik, a döntéshozás pszichológiáját is fel kellett használniuk, mindez pedig az élet más területein is hasznos lehet. „A mi rendszerünk képes bizonytalanság mellett is döntéseket hozni és javaslatokat adni. Ezek olyan készségek, amelyekről úgy gondoljuk, hogy átvihetők lesznek a jövőbeli mesterségesintelligencia-rendszerekre, így ez egy jó próbatétel” – mondta.

A mesterséges intelligenciának a futballban a szögleteken túl is számos alkalmazási területe lehet. A taktikai javaslatokon túl elemezni, értékelni lehet vele a játékosok teljesítményét, de az egészségi adataik, életvitelük alapján a sérülések elkerülésének kockázatát is csökkenteni lehet az AI segítségével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!