Elon Musk mesterségesintelligencia-cége szabadon hozzáférhetővé tette a saját modelljét

2024. március 18. – 12:28

Másolás

Vágólapra másolva

Beváltotta az xAI Elon Musk múlt hétfői ígéretét, azután ugyanis, hogy az alapító milliárdos kiírta az X-re (korábban Twitter), hogy még a héten nyílt forráskódúvá teszik a saját, Grok-1 névre hallgató nagy nyelvi modelljüket, vasárnap az valóban fel is került a GitHubra.

Ahogy azt az xAI bejelentése kiemeli, a Grok-1 egy 314 milliárd paraméterből álló, úgynevezett Mixture-of-Experts modell, melynek lényege nagyon röviden az, hogy több, a bemenet különböző részeire kihegyezett neurális háló együtteséből áll össze, és attól függően aktivál egyet, vagy néhányat ezek közül, hogy pontosan mit kérünk tőle. Az xAI azt írta, hogy a modellt egy saját adatbázison, a nulláról tanították be, de erről nem derült ki ennél több infó.

A közzétett modell még a tavaly októberben lezárult pre-training szakaszból származik, azaz nem lett finomhangolva semmilyen felhasználási módra. Ez azt jelenti, hogy jelenlegi formájában nem alkalmas például arra, hogy chatbotként használják. Az xAI az Apache 2.0-s licenc alatt tette közzé a modellt, ami lehetővé teszi a kereskedelmi felhasználást is. Ha valakit érdekel a modell, ide kattintva tudja letölteni.

A nagy nyelvi modellek szabadon hozzáférhetővé tétele alapvetően nem újdonság, többek közt a Meta által kiadott Llama 2 is nyílt forráskódú, igaz, az elődjével ellentétben a cég itt már nem osztott meg semmit a a tanításhoz használt adatokból. Az ugyanakkor, hogy Elon Musk MI-cége is így tett, vélhetően inkább annak köszönhető, hogy a már a Twitternél is a nyílt forráskóddal házaló Elon Musk nemrég pont azért perelte be a mesterséges intelligenciában élen járó, korábban az ő hathatós közreműködésével létrejött OpenAI-t,

mert szerinte a cégnek vissza kellene térnie a valódi nonprofit működéshez, és nyílt forráskódúvá kellene tennie a fejlesztéseit.

Musk szerint az OpenAI túlzottan szorosra fűzte az együttműködését a Microsofttal, és kizárólag az ő érdekeiket szolgálja azzal, hogy nem osztja meg a modelljeit, a cég viszont néhány nappal később egy emailes bizonyítékokkal alátámasztott blogbejegyzésben reagált Musk keresetére, némileg más megvilágításba helyezve a történetet: állításuk alapján Musknak nem az a baja az OpenAI-jal, hogy nem nonprofit, hanem az, hogy nem ő a főnök.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!