Az OpenAI szerint Elon Musk be akarta olvasztani őket a Teslába

2024. március 6. – 17:09

Másolás

Vágólapra másolva

Elon Musk Tesla- és SpaceX-vezér, illetve X-tulajdonos néhány napja beperelte az OpenAI-t, mert szerinte a mesterséges intelligencia fejlesztésének egyik úttörőjének vissza kellene térnie a valódi nonprofit működéshez, és nyílt forráskódúvá kellene tennie a fejlesztéseit, ahelyett, hogy – szerinte legalábbis – túlzottan szorosra fűzi az együttműködését a Microsofttal. A cég most egy emailes bizonyítékokkal alátámasztott blogbejegyzésben reagált Musk keresetére, némileg más megvilágításba helyezve a történetet: állításuk alapján Musknak nem az a baja az OpenAI-jal, hogy nem nonprofit, hanem az, hogy nem ő a főnök.

Az OpenAI 2015-ben nonprofit vállalkozásként indult, és Musk volt az egyik legfontosabb befektetője, 2019-ben azonban a cég profitorientált vállalattá alakult. A blogbejegyzés szerint a történet úgy nézett ki, hogy a cég vezetői Muskkal együtt kezdték tervezni az átalakulást, csak neki más irányú elképzelései voltak.

2017 végén Musk és a cég vezetői elhatározták, hogy a cég küldetésének eléréséhez profitorientált szervezetté kell alakulniuk. Musk azonban többségi részesedést, igazgatótanácsi irányítást és a vezérigazgatói pozíciót akart, és a megbeszélések közepén megvonta a cégtől a finanszírozást. Reid Hoffman LinkedIn-társalapítónak kellett bedobni a kieső pénzt, hogy legyen miből fedezni a fizetéseket és a működési költségeket (Hoffman és Musk egyébként a 2000-es évek elején együtt ült a Paypal vezetőségében, és nem igazán kedvelték egymást). Nem tudtak megegyezni Muskkal, mert úgy érezték, hogy ellentétes lenne az OpenAI küldetésével, ha bárki abszolút irányítást szerezne felette.

Musk ekkor alternatív javaslattal állt elő: olvasszák be a céget a Teslába. 2018 februárjában továbbított nekik egy emailt, amelyben azt javasolta, hogy az OpenAI-nak „rá kéne csatlakoznia a Teslára mint fejőstehénre”. Azt írta, „a Tesla az egyetlen, ami akár csak remélni tudja, hogy labdába rúg a Google mellett. Még így is kicsi a valószínűsége, hogy a Google ellensúlya lesz. Csak éppen nem nulla”.

Forrás: OpenAI
Forrás: OpenAI

Musk nem sokkal később úgy döntött, hogy elhagyja az OpenAI-t, mondván, hogy a sikerük valószínűsége nulla, és azt tervezte, hogy a Teslán belül felépít egy versenytársat az általános mesterséges intelligencia fejlesztésében.

Musk a keresetében azzal érvelt, hogy a cég társalapítói, Sam Altman és Greg Brockman megegyeztek abban, hogy az OpenAI nonprofit vállalatként, nyílt forráskóddal, „az emberiség javára” fejlesztik az általános mesterséges intelligenciát. „A valóságban azonban az OpenAI zárt forráskódú de facto leányvállalatává vált a világ legnagyobb technológiai vállalatának: a Microsoftnak” – írta. Ezek szerint inkább az zavarta, hogy nem tudta a Tesla leányvállalatává tenni.

Az OpenAI a bejegyzésben reagál arra is, hogy Musk sérelmezi, hogy nem nyílt forráskódúak a fejlesztéseik: „Elon megértette, hogy a küldetés nem feltételezi az általános mesterséges intelligencia nyílttá tételét.” Ennek alátámasztására közzétettek egy 2016-os levélváltást, amelyben Ilya Sutskever társalapító azt írta: „Ahogy közelebb kerülünk az MI megalkotásához, egyre több értelme lesz elkezdeni kevésbé nyitottnak lenni. Az Open [nyitott] az OpenAI-ban azt jelenti, mindenkinek profitálnia kell az MI-ből, miután készen van, de teljesen rendben van, ha a tudományt nem osztjuk meg.” Musk erre az alábbi választ küldte: „Ja.”

Forrás: OpenAI
Forrás: OpenAI
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!