Több mint 1200 kilométert vándorolt Európában egy szürke farkas

2024. február 20. – 11:09

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 1200 kilométert vándorolt Európában egy szürke farkas. Az útját végig követő kutatók szerint ez volt az eddigi leghosszabb, dokumentált út, amelyet a faj egy példánya megtett – számolt be róla a Barcelonai Egyetem.

A hím farkas – amely a kutatásban a GW1909m azonosítót kapta – legkevesebb 1240 kilométert tett meg az alsó-szászországi Nordhorntól Franciaországon át a Pireneusokig, ahol egy spanyolországi falu közelében állapodott meg. A farkast tavaly februárban látták utoljára a település környékén. A korábbi rekordot az a farkas tartotta, amely 1092 kilométert tett meg Norvégia és Finnország között – írta az MTI.

A hétfőn publikált kutatás szerint a tudósok a szürke farkas által hátrahagyott ürülékek alapján állapították meg bejárt útvonalát. Német, francia és katalán molekuláris genetikai laboratóriumok közösen elemezték a farkas ürülékét, amely a közép-európai farkasokra jellemző genetikai tulajdonságokat mutatott. Spanyolországban a farkasfalkák megfigyelésében alkalmazott nyomkövető kutyákkal kutatták fel a farkas ürülékét.

A tudósok szerint a farkaspopulációk túlélése szempontjából fontos a nagy távolságok megtétele, mert ez össze tudja kapcsolni a távoli populációkat, amivel megelőzhető a genetikai elszigetelődés és a beltenyészet kialakulása.

Az Európai Bizottság felülvizsgálja a farkasok szigorúan védett státuszát, mivel populációjuk Európa-szerte növekedésnek indult, ami számos konfliktushoz vezet a lakott régiókban, ahol mezőgazdasággal és vadászattal foglalkoznak. Ezzel szemben természetvédők azzal érvelnek, hogy a farkasok a természetes tápláléklánc részei voltak, amíg ki nem irtották őket, egyébként pedig a természet „egészségügyi rendőreként” szolgálnak: megölik például a beteg szarvasokat, így megakadályozzák, hogy azok megfertőzzenek másokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!