Ursula von der Leyen beadta a farkasok kilövését könnyítő javaslatot

2023. december 20. – 21:02

Másolás

Vágólapra másolva

Ursula von der Leyen benyújtotta a farkasok kilövését megkönnyítő javaslatát az Európai Bizottság elé. Az európai szabályozás jelenleg szigorú, és több helyen valóban lehet gond az állatokkal, több természetvédő azonban úgy gondolja, hogy nem a vadászat megkönnyítése lehet a legjobb megoldás.

2022-ben egy farkas ölte meg Von der Leyen póniját, Dollyt, sokan úgy gondolják, hogy személyes indíttatásból karolta fel a farkaskilövés ügyét. Bosszúhadjárat ide vagy oda, a farkasok garázdálkodása tényleg fontos probléma, amivel a vidéki gazdák évek óta küzdenek Európában.

Bár a farkasok Európában védett fajnak számítanak, a tagállamok kormányai különleges körülmények között engedélyezik a kilövésüket. A Dolly halálát követő hetekben Von der Leyen már utasította az Európai Bizottság tisztviselőit, hogy vizsgálják felül az európai farkasok védelmére vonatkozó szigorú szabályokat. Idén november végén a farkasveszély „mélyreható elemzését” kérte, miután ezek a jelentések a haszonállatok elleni támadások számának emelkedéséről szóltak.

Von der Leyen javaslata az, hogy a farkasfajt húzzák ki a Berni Egyezmény fokozottan védett állatfajainak listájáról, ehelyett a védett, de vadászható fajok közé kerüljön.

A természetvédők azzal érvelnek, hogy a farkasok a természetes tápláléklánc részei voltak, amíg ki nem irtották őket, egyébként pedig a természet „egészségügyi rendőreként” szolgálnak: megölik például a beteg szarvasokat, így megakadályozzák, hogy azok megfertőzzenek másokat.

Természetvédők és farkasszakértők szerint a kilövés helyett célszerűbb lenne inkább elkeríteni a farkasok célpontjául szolgáló állatokat, ez persze költségesebb lenne, mint a védettségi státusz megváltoztatása.

A WWF Magyarország által idén nyáron készített országos, reprezentatív kutatás pedig azt mutatta, hogy a megkérdezettek több mint kétharmada fontosnak tartja, hogy a farkasok Magyarországon, természetes élőhelyükön éljenek. Nagy felháborodást keltett itthon is, amikor egy vadász kilőtte azt a farkast, aki Svájcból egészen Magyarországig vándorolt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!