Olcsó villanyautót hoz Európába a Hyundai

2024. február 14. – 14:52

Olcsó villanyautót hoz Európába a Hyundai
A Hyundai Casper eredeti, benzinmotoros változata – Fotó: Hyundai

Másolás

Vágólapra másolva

Ezt a hírt a Telex és az autóMAGAZIN együttműködésének keretében olvashatják.

A Hyundai még idén piacra dobja Európában a Casper nevű mini crossoverének teljesen elektromos változatát, amelyet a hírek szerint 20 000 eurós, vagyis nagyjából nyolcmillió forintos áron tud majd értékesíteni, írja az Automotive News.

Amennyiben a dél-koreai gyártó valóban beemeli az itteni kínálatába a miniautót, akkor az a kis- és mini elektromos autók sorához csatlakozna a kínálatban, köztük a Kínában gyártott Dacia Springhez, a Renault Twingo elektromos változatához, és a Stellantis-féle Citroën e-C3-hoz, vagy éppen a kínai BYD Dolphinhoz, amit az autóMAGAZIN is kipróbált.

A hírek szerint Hyundai Casper akkumulátoros verzióját várhatóan a harmadik negyedévben mutatják be Európában, az első kiszállítások pedig az év végén kezdődnek meg. A Chosun Daily című dél-koreai napilap beszámolója szerint a teljesen elektromos Casper gyártása júliusban kezdődik.

A fejlesztést nem a nulláról indult, hiszen a Hyundai Casper Dél-Koreában háromhengeres, 1,0 literes benzinmotorral kerül forgalomba, de ez a változat Európában nem lesz kapható. A kis városi autó ugyanarra a platformra épül, mint a Törökországban gyártott és Európában értékesített i10. A teljesen elektromos Caspert a dél-koreai Gwangju gyárból exportálják majd, ahol a benzines változattal együtt gyártják. A helyi piacra szánt Casper mindössze 3,6 méter hosszú, körülbelül 1,6 méter széles és 1,6 méter magas.

Hosszabb változat

A Svédországban tesztvezetésen lévő álcázott Casperről készült kémfotókon a koreai változatnál 20-25 centivel hosszabb példány látható, amely jobban megfelel az európai vásárlók igényeinek. A Chosun Daily beszámolója szerint a Casper EV-t kevésbé drága lítiumvas-foszfát (LFP) akkumulátorral szerelik majd, amellyel hatótávolsága 200-300 kilométer lehet.

A Hyundai jelenlegi legolcsóbb, Európában is kapható villanyautója a lényegesen nagyobb méretű Kona, amely 14,5 millió forintos ártól vásárolható meg Magyarországon. A Caspter megjelenését hivatalosan még nem erősítették meg, de Lionel Keogh, a Hyundai France vezetője az Auto Moto francia magazinnak elmondta, hogy a Casper EV ára 20 ezer euró körül várható, ezzel a Dacia Spring és a Citroen e-C3 konkurense lesz. A Hyundai Motor Europe marketingfőnöke, Andreas-Christoph Hofmann elmondta, hogy „az iparágban mindenki tudja, hogy az ilyen típusú jármű célértéke 20 000 euró”, erről akkoriban a Motor 1 is írt.

Mindezt megerősítette a Hyundai Europe főnöke, Michael Cole tavaly az Automotive News Europenak, hogy a cége megpróbálja megtartani vásárlói bázisát az i10 és i20 szegmensben egy olyan járművel, amely mindkét kategóriát lefedi. A Hyundai 2023-ban több mint 68 ezer i20-at és 63  ezer i10-et adott el Európában, a Dataforce adatai szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!