Csak a TikTokon van értelmük az Apple új headsetében sétálgatós videóknak

2024. február 5. – 12:50

Másolás

Vágólapra másolva

Amerikában már kapható az Apple új virtuális, illetve kiterjesztett valóságos headsete, a 3500 dolláros (bő 1,2 millió forintos) Vision Pro. Már az első tesztek is kijöttek, és azok alapján a Vision Pro érdekes irányt képvisel, vannak benne nagyon jó húzások, de még visszafogják a mai technológiai korlátok.

Ettől függetlenül látványos eszköz, és az elképesztő ára miatt villogni is lehet vele. Így talán nem véletlen, hogy már több videó is megjelent arról, hogy hogyan sétálgatnak vagy épp vezetnek emberek fejükön a headsettel, lelkesen csipkedve a levegőt:

Az Apple egyébként külön jelezte, hogy ne vezessen senki Vision Próval az arcán, hiszen valójában nem lehet kilátni rajta. A két 4K-s képernyő a szemek előtt nem ablakok, csak kamerák felvételeit továbbítják a felhasználó elé.

Az is különösen vicces, amikor emberek úgy tesznek, mintha sétálás közben használnák a Vision Prót, pedig ez a valóságban nem működik. Ahogy már többen is beszéltek róla, a felhasználó arca elé kirakott képernyők nem mozognak együtt a headsettel, sima sétatempóval az ember simán átsétál rajtuk:

Persze vannak olyanok, akik ugyan a headsettel a fejükön sétálgatnak, nem tesznek úgy, mintha annak bármi értelme is lenne. Csak levitték sétálni a robotkutyát, és valószínűleg úgy voltak vele, hogy bármikor jól jöhet, ha egy Play Station 2-s játék karaktereihez hasonló avatárral jelentkeznek be egy esetleg befutó videóhívásba:

Mi lapul a gépben?

Amikor valaki vesz egy 1,2 milliós bármit, akkor általában törekszik arra, hogy minél tovább egyben tartsa, lehetőség szerint sérülésmentesen. Szerencsére az iFixit szakemberei nem így vannak ezzel, úgyhogy már szét is kaptak egy Vision Prót:

Az EU alapvetően arra törekszik, hogy az emberek inkább megjavíttassák az eszközeiket, ne azonnal lecseréljék azokat az első probléma megjelenésekor. Az Apple nem osztja ezt a nézetet, bár elindultak ebbe az irányba, ezt-azt már az avatatlanabb felhasználók is ki tudnak cserélni a telefonjukban, tabletjükben vagy Macjükben.

A Vision Pro ezeknél sokkal nagyobb falat. A külsőségek (fejpánt, akkumulátor, párnák) lecsatolásához elég a kezünk vagy egy SIM-kártya-kiszedő tű, a kijelző szétszereléséhez már forró levegő és feszegetés szükséges.

Két védőréteg alatt fekszik az OLED-kijelző, amin elvileg a felhasználó szemei kéne, hogy látsszanak, de erre több tesztelő is azt mondta, hogy nem igazán működik. Most kiderült, hogy ez azért van, mert a képernyő egyszerre több kamera képét mutatja az arcunkról, amiket a külsőbb rétegekben található lencseszerű rétegek és lencsék úgy alakítanak, hogy egy külső szemlélőnek úgy tűnjön, 3D-s szemeket lát. Kicsit úgy működik, mint a hologramos kártyák.

Szinte végtelennek tűnő csavarozás után sikerül kiműteniük a helyükről a képernyőket, és a kamerákhoz is hasonlóan macerás eljutni. Ez a videó leginkább arról szól, hogy mennyi munka szétkapni az – ismétlem – 1,2 millió forintos headsetet, láthatólag úgy, hogy össze már nem fogja tudni rakni ugyanezekből az alkatrészekből. Az iFixit azt írta, hogy a Vision Pro akkora falat, hogy a részletekbe későbbi videókban mennek majd bele.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!