Nehéz egyértelmű magyarázatot adni a rendet rakó egér rendrakására, valószínűleg csak jól szórakozik

2024. január 9. – 11:42

Másolás

Vágólapra másolva

Lassan Wales nemzeti büszkeségévé válik az az egér, amelyik pár napja rendmániájáról vált ismertté. Az egér két hónapon át szinte mindennap összepakolta egy dobozkába azokat a kisebb tárgyakat, amelyek szanaszét hevertek egy fészer asztalán. Azt, hogy mi okozza ezt az elsőre szokatlannak tűnő tevékenységet, még kutatók is találgatják, de azért van néhány elmélet.

Az egyik szerint az egerek eleve sokat képesek foglalkozni magukkal, szeretik tisztán tartani magukat, és ez az igény a környezetükre is kiterjedhet.

Az állatvilágban nem egyedülálló a takarító viselkedés, a méhek és a hangyák a kaptárukból és alagútjaikból fajtársaik tetemeit szokták eltávolítani, több énekesmadárnál pedig azt figyelték meg, hogy a fészkükből eltávolítják fiókáik ürülékét, az el nem fogyasztott táplálékot vagy éppen az elhullott fiókákat. Ezt valószínűleg azért teszik, hogy csökkentsék a fertőzések esélyét, és ne vonzzák oda a szagokkal a rájuk veszélyes ragadozókat. Egyes csörgőkígyófajok pedig éppen a vadászatukhoz tisztítják meg a terepet, a leshelyük közelében eltávolítják a növényi törmeléket, hogy pontosabbak legyenek.

Az azonban egyelőre vitatott, hogy a Walesi Takaros Egér nevet kapó rágcsáló valóban rendet rakott-e, vagy egészen máshogy kell értékelni az éjszakai aktivitását.

“Nem mondanám, hogy ez az egér megnézte volna a környezetét, és azt gondolta volna: »Hé, ez rendetlen. Rendet kell raknom.«” – nyilatkozta a Guardiannek Megan Jackson, a Bristoli Egyetem munkatársa, aki laboratóriumi körülmények között egerek táplálékkereső viselkedését tanulmányozza.

Egy másik kutató, Jonny Kohl azt gyanítja, hogy a levideózott egér inkább a fészeképítést gyakorolta. „Érdekes lenne tudni, hogy ez az egér hím vagy nőstény. „A hím és nőstény egerek a melegért építenek fészket, a nőstény egerek pedig a vemhesség alatt az utódok miatt építkeznek. Tekintettel a videón megmutatott alacsony hőmérsékletre, gyanítom, hogy itt az előbbiről van szó" – mondta Kohl, aki a londoni Francis Crick Intézetben az egerek idegi alapú viselkedését kutatja.

Ennek az elméletnek viszont ellenmond az, hogy az egér szinte válogatás nélkül minden tárgyat összegyűjt, nem csak azokat, amelyekről feltételezhetnénk, hogy puhák és meleget adnának.

Kézenfekvő megoldásként egyébként az adja magát, hogy a Walesi Takaros Egér egyszerűen csak szórakoztatja magát, és a hobbijának hódol. Egerek és más rágcsálófajok is szívesen fedeznek fel új tárgyakat és lépnek velük interakcióba. A Guardian azt írta, hogy több észak- és közép-amerikai nagyméretű rágcsálónál megfigyelték, hogy szeretnek fényes tárgyakat, palackok csavarzárát, kulcsokat, ékszereket felhalmozni a fészkükben.

Jackson szerint az egereknél általában is megfigyelhető a folytonos rendszerezés, a táplálékot sem csak azért gyűjtik be, mert éhesek, hanem magát a tevékenységet is élvezik. "Az egérnek sajátja, hogy ki akar menni a világba összeszedni dolgokat, és aztán elhúzni azokat egy olyan helyre, amelyet jónak tart a dolgok tárolására" – mondta Jackson.

A kutató szerint a pakolászás biztosan nem a túléléshez szükséges viselkedés, és valószínűleg a walesi egér arra is rájött, hogy minden este építenek neki egy játszóteret.

„Az a tény, hogy ez az egér értelmetlen viselkedést tanúsít, azt jelenti, hogy valamilyen módon kifizetődőnek találja. Emberként az élet különböző területeit élvezhetjük. Valójában nagyon jó látni egy egeret, aki olyan viselkedést tanúsít, ami nem feltétlenül szükséges" – mondta Jackson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!