A szuperbaktériumokkal is felveheti a harcot egy újonnan kifejlesztett antibiotikum

2024. január 3. – 20:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az eddigi eredmények alapján úgy tűnik, hogy meglehet az ellenszer az egyik legveszélyesebb szuperbaktériumra, a Roche nevű gyógyszeripari vállalat és a Harvard kutatói ugyanis egy olyan új antibiotikumot fejlesztettek ki, amely az esetek hatvan százalékában képes volt elpusztítani az Acinetobacter baumannii nevű baktérium minden ismert antibiotikummal, így az utolsó mentsvárként használt carbapenemmel szemben is rezisztens, CRAB néven is ismert fajtáját – írja a Guardian.

A kutatók szerdán a Nature szaklapban, két tanulmányban – itt és itt – publikálták az eredményeiket, és külön cikkben is foglalkoztak az eredmények elmagyarázásával. Az új, zosurabalpin névre hallgató gyógyszer egyelőre csak egereknél ugyan, de tüdőgyulladásos és szepszises esetekben is képes volt legyőzni a baktériumot. A CRAB világszerte gyakori előidézője a kórházi szepszises eseteknek, a legyőzésének fontosságát pedig jól mutatja, hogy a WHO és az amerikai CDC legveszélyesebb patogéneket felsoroló listáját is ez vezeti.

A CRAB által okozott fertőzések száma az elmúlt években a különféle óvintézkedéseknek hála csökkent, de így is rengeteg halálesetért lehet felelős, és tetemes mértékű extra költséget jelent a kórházak számára. A Magyarországon is gyakori Acinetobacter baumannii más, nagyon rezisztens baktériumokhoz hasonlóan gram-negatívak, azaz egy lipopoliszacharidokból álló külső membrán védi őket, amellyel képesek ellenállni az antibiotikumoknak is. Az új antibiotikum viszont pont ennek a membránnak a kialakulását tudja meggátolni, és végül az emiatt belül felgyülemlő lipopoliszacharidok végeznek a baktériummal.

A kutatók azt is jelezték, hogy a baktériumnak nem feltétlenül van szüksége lipopoliszacharidokra ahhoz, hogy túléljen, ha pedig így mutálódik, akkor a zosurabalpin hatástalan lehet ellene. Ebben az esetben ugyanakkor jóval kevésbé lenne veszélyes, azaz továbbra is lenne értelme használni, és az is mellette szól, hogy annyira specifikus, hogy más antibiotikumokkal ellentétben valószínűleg nem károsítja a bélflóra fontos összetevőit. A Roche már emberekkel is tesztelte az új antibiotikumot két klinikai vizsgálatban, itt 64 páciensből 9-nél jelentkeztek mellékhatások, de egyiküknél sem volt komoly.

Abban, hogy az ehhez hasonló szuperbaktériumok kialakultak, és most újabb antibiotikumokra van szükség, nagy szerepe van annak is, hogy a felfedezésük óta gyakran túlhasználták ezeket a gyógyszereket. Arról, hogy miért nem tanácsos állandóan antibiotikumot szedni, korábban ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!