Így kerülje el a szilveszteri rémálmot: a szemkilövő pezsgősdugót

2023. december 31. – 07:04

Így kerülje el a szilveszteri rémálmot: a szemkilövő pezsgősdugót
Biniam Girmay szemen lőtte magát egy dugóval, miközben a Giro d'Italia kerékpárversenyen elért szakaszgyőzelmét ünnepelte 2022. május 17-én. Ön ne legyen Biniam Girmay! – Fotó: Luca Bettini / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Gondolta volna, hogy a rendszeres szemkilövésért az örök első Gyurcsány Ferenc mellett a szilveszter elmaradhatatlan kelléke, a pezsgő is felelőssé tehető? Márpedig a szembe csapódó pezsgősdugó retinaleválást, a szemlencse elmozdulását, vagy akár maradandó vakságot is okozhat.

Brit és amerikai szemészorvosok a BMJ szaklap karácsonyi számában összefoglalták, milyen következményei lehetnek az óvatlan pezsgőbontásnak, és hogyan lehet ezeket elkerülni. (A szakcikk címe egyébként „Cheers not tears”, ez szó szerint azt jelenti, “egészségedre, nem könnyek”, de valójában egy magyarra nehezen lefordítható szójáték, talán azzal lehet visszaadni, hogy "egészségedre, csak ne menjen az egészségedre.)

A szerzők felidézik, hogy egy sztenderd 7,5 decis pezsgősüvegben nagyjából háromszor akkora nyomás uralkodik, mint egy átlagos autógumiban. Ez a nyomás akár 13 méterre is képes kilőni a pezsgősdugót, amely a 80 kilométer per órás sebességet is elérheti.

Amikor szilveszterkor durrannak a pezsgősdugók, az emberek jelentős részét jellemzően már amúgy sem a gyors reakcióidő jellemzi, de a baleset elkerüléséhez a legjózanabb reflex is kevés lenne: ha egy dugó kirobban az üvegéből, akár 0,05 másodperc alatt eléri az óvatlanul fölé hajoló szemét.

Sokunknak juthat eszébe hasonló történet akár az ismerősi körünkből, de híres emberek is néztek már bele a pezsgősüvegbe. 2022 májusában az eritreai Biniam Girmay megnyerte a Giro d'Italia kerékpárverseny 10. szakaszát, amivel történelmet írt: ő lett az első fekete-afrikai bringás, aki valaha szakaszt nyert valamelyik háromhetes körversenyen. Az ünneplés során azonban szemen lőtte magát egy dugóval, amitől bevérzett az elülső szemcsarnoka, és fel kellett adnia a versenyt.

A tanulmány idéz egy 2004-es áttekintést, amelyben szénsavas italok palackjából kirepülő dugók okozta súlyos szemsérüléses eseteket gyűjtöttek össze – az Egyesült Államok és Mexikó mellett épp Magyarországról. Érdekesség, hogy míg a dugó okozta amerikai szemsérüléseknek csak a 20 százalékáért volt felelős pezsgősdugó, a mexikói esetek közül pedig egyért sem, Magyarországon az ilyen sérülések 71 százaléka írható pezsgőzés számlájára. A legtöbb vizsgált esetben a sérültek szeme később meggyógyult, az összes érintett 26 százaléka viszont maradandóan megvakult a balesetet szenvedett szemére.

Egy 2008-as olasz tanulmány 34 hasonló esetet tekintett át. Ezek alapján az ilyen balesetek közvetlen következményei olyan szemsérülések lehetnek, mint az elülső szemcsarnok bevérzése, a szaruhártya-sérülés, a magas szemnyomás, a szemlencse-elmozdulás, a szürke hályog kialakulása vagy a retinaödéma. A késői szövődmények közé tartozhatnak a pupillamozgási anomáliák, a szivárványhártya, a látóideg vagy a sárgafolt károsodása, illetve a zöld hályog.

A kutatók szerint a biztonságos pezsgősüveg-felbontást tudatosító figyelemfelkeltő kampányok csökkenthetik a sérülések kockázatát – ezért cikkük végén maguk is közzétettek egy ábrát arról, hogyan kell helyesen bánni a pezsgővel:

Forrás: Waisberg et al., 2023 / BMJ
Forrás: Waisberg et al., 2023 / BMJ

A lépések magyarul:

  • Hűtse be a pezsgőt, hiszen úgy nemcsak jobban fog esni, de az üvegben lévő nyomás is csökken.
  • Felbontás előtt semmiképp ne rázza fel.
  • A palackot magától és másoktól is elfelé tartsa, ideális esetben 45 fokkal.
  • Tartsa lenyomva a dugót, miközben óvatosan eltávolítja róla a fémhálót.
  • Helyezzen egy rongyot vagy törölközőt a továbbra is erősen tartott dugóra.
  • Finoman kezdje el csavarni magát az üveget, miközben a másik kezével tartja a dugót, amíg a dugó el nem kezd lazulni.
  • Tartson ellen az üvegből kirobbanni készülő dugónak, és lassan engedje ki a palackból.

Az ábrán már nem szerepel, de van még egy fontos lépés: igyon pezsgőt. Szemkilövésben szegény, boldog új évet kívánunk!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!