Közel 700 milliárd forintnyi kriptovalutát loptak el egy év alatt hekkerek

2023. december 26. – 23:11

Másolás

Vágólapra másolva

Hekkerek közel kétmilliárd dollárnyi (kb. 700 milliárd forintnyi) kriptovalutát szereztek meg 2023-ban, számolt be róla a TechCrunch a De.FI kriptobiztonsággal foglalkozó vállalatra hivatkozva. Azonban 2020 óta először fordul elő, hogy nem nőtt a lopások értéke az előző évhez képest.

A legsúlyosabb kriptohekkelés az egyik legnépszerűbb kriptojátéknak számító Axie Infinity alapjául szolgáló Ronin blokklánccal szemben történt 2022-ben. Akkor a hekker durván 620 millió dollárnyi kriptovalutát nyúlt le.

2023 legnagyobb kriptolopása szeptember végén történt, akkor a Mixin hongkongi kriptocégtől loptak el 200 millió dollárnyi kriptovalutát. Volt egy közel 200 millió dolláros másik eset március közepén is, és további négy lopásnál zsákmányoltak legalább 100 millió dollárnyi kriptovalutát a támadók.

A Chainalysis szerint tavaly a mostaninál jóval többet, összesen közel 3,8 milliárd dollárnyi kriptovalutát szereztek meg a hekkerek. Ebből 1,7 milliárdot kötnek a hírhedt észak-koreai katonai hekkercsoporthoz, a Lazarushoz.

A Lazarus Group 2014-ben vált ismertté, miután azzal vádolták, hogy feltörte a Sony Pictures rendszerét, és bizalmas adatokat szivárogtattak ki. Az ENSZ szerint Észak-Korea a hekkerek segítségével ellopott pénzekből kerüli meg a nemzetközi szankciókat és finanszírozza a nukleáris és ballisztikusrakéta-programját.

2021-ben 3,3 milliárd dollárt sikerült ellopniuk a hekkereknek. A lopások főként a decentralizált pénzügyi (decentralized finance, DeFi) szektorban okoztak komoly károkat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!