213 milliárd forintnyi kriptovalutát loptak, Észak-Koreához köti az USA a gigantikus hekkertámadást

2022. április 15. – 08:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok szerint észak-koreai hackerek 615 millió dollár (kb 213 milliárd forint) értékű kriptovalutát raboltak el az Axie Infinity nevű online játékon keresztül, írja a BBC, ami szerint valószínűleg ez a legnagyobb hackertámadás a kriptovaluták történetében. Amerikai tisztviselők a Lazarus hackercsoporthoz kötik a támadást, a csoportot pedig nagy valószínűséggel az észak-koreai titkosszolgálat irányítja.

A lopás még márciusban történt, akkor a Sky Mavis blog azt írta, hogy jelenleg több kormányügynökséggel együtt dolgoznak azon, hogy megtalálják az elkövetőket.

„Vizsgálataink során sikerült megerősítenünk, hogy a Lazarus Group és az APT38, Észak-Koreával kapcsolatban álló kiberszereplők felelősek a lopásért” – áll az FBI csütörtöki közleményében.

A Lazarus Group 2014-ben vált ismertté, miután azzal vádolták, hogy feltörte a Sony Pictures rendszerét, és bizalmas adatokat szivárogtattak ki. A csoport akkor azt követelte, hogy a Sony vonja vissza az akkor készülő The Interview című szatirikus vígjátékát, ami Kim Dzsongun észak-koreai vezető meggyilkolására irányuló összeesküvésről szól.

Az ENSZ szerint Észak-Korea hackerek segítségével ellopott pénzekből kerüli meg a nemzetközi szankciókat és finanszírozza a nukleáris és ballisztikusrakéta-programját.

Ahogy arról korábban írtunk, tavaly összesen 14 milliárd dollárt nyúltak le a csalók a kriptopiacon, a sima lopások pedig főként a a decentralizált pénzügyi (decentralized finance, DeFi) szektorban okoztak komoly károkat, ahova a Wormhole és az Axie Infinity is tartozik. 2021-ben 3,2 milliárd dollárnyi kriptovalutát loptak el, több mint ötször annyit, mint azt megelőzően, ennek pedig 72 százaléka tűnt el a DeFi szektorból. A szektort érintő lopások jelentős részénél az okosszerződések hibáit, vagy a mostani esethez hasonló mulasztásokat kihasználva nyúlták le a pénzt a hekkerek. Az Axie Infinityvel is foglalkoztunk már korábban, az NFT-ket és a videójátékokat összeházasító kezdeményezésekről szóló cikkünkben olvashatnak róla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!