A mesterséges intelligenciának hála elértünk a beszélő plüssök korába

2023. december 16. – 18:09

Másolás

Vágólapra másolva

Elon Musk és Grimes már több mint két éve nincs együtt, de úgy tűnik, nehezen szabadulnak egymástól, a három fura nevű gyereküket érintő bírósági csatározás mellett azért is, mert az énekesnő a napokban bejelentette, hogy mesterséges intelligenciával felturbózott plüssöknek kölcsönzi a hangját, az egyiket pedig véletlenül pont ugyanúgy Groknak hívnak, mint Elon Musk nemrég bejelentett, éppen tesztelés alatt álló „lázadó” csetbotját – írja a Tech Crunch.

Grimes a Curio nevű céggel állt össze, és két napja jelentette be, hogy az OpenAI saját nagy nyelvi modelljét felhasználva három olyan plüsst dobnak piacra, amelyek kifejezetten arra lettek kitalálva, hogy a gyerekek beszélgethessenek velük. Az egész onnan indult, hogy Grimes még áprilisban pozitívan reagált egy posztra az X-en (korábban Twitter), amelyben egy Roon nevű felhasználó arról írt, hogy a jövőben még a plüssmackók is mesterséges tudattal lesznek felruházva.

A dolog itt nem is maradt annyiban, ahogy az később a két alapítóval, Grimesszal és Roonnal készült beszélgetésből kiderült, lényegében erre felhúzva született meg a plüssöket életre keltő Curio, és a két napja bejelentett három plüss is, amelyek mind Grimes hangján szólalnak meg. Az egyik közülük a már említett Grok, aki egy antropomorf rakéta, de van egy Grem nevű űrlény és egy Gabbo nevű izé, ami úgy néz ki, mint BMO az Adventure Time-ból (magyarul Kalandra fel!).

Ezek közül nyilván Grok a legérdekesebb, nem is csak azért, mert Grimes elmondása szerint az általa kitalált Grocketet rövidítő név onnan jött, hogy a gyerekei rengeteget vannak rakéták közelében az apjuk miatt, hanem azért is, mert Elon Musk is ugyanígy hívja a saját csetbotját, ami egyelőre még a tesztfázisban van, és állítólag az benne a pláne, hogy a többi nagy nyelvi modellel ellentétben bázisolt, azaz nincsen agyoncenzurázva, és hajlandó rizikósabb dolgokat is mondani.

Ugyanez a motívum annak idején a Twitter átalakításában is markánsan megjelent, és a vége az lett, hogy a hirdetők tömegével hagyták el a platformot. Mindenesetre jelenleg az sem biztos, hogy Musk tényleg hívhatja Groknak a „vicces” csetbotját, mert a Curió még szeptemberben nyújtott be kérelmet a név levédetésére, ezzel több mint egy hónappal előzte meg a milliárdos saját MI-cégét, a nyáron alapított xAI-t.

A cégben befektetőként és tanácsadóként is szerepet vállaló Grimes a névegyezésről annyit írt, hogy mire a két csapat rájött, hogy a másik is ugyanezt a nevet használja, már késő volt változtatni, de reméli, hogy barátok lesznek majd.

Az egyébként egyáltalán nem meglepő, hogy Grimes egy mesterséges intelligenciával foglalkozó cégben vállal komoly szerepet, az énekesnő ugyanis korábban is nagy rajongója volt a technológiának, idén pedig kiadott egy saját szoftvert is Elf.Tech néven, amelyet felhasználva bárki csinálhat számokat az ő hangjára épülő MI-modellel. Ha Grimes jóváhagyja a rendhagyó kollabot, akkor az utána befolyó összeg felét megkapja és társszerzőként is fel lesz tüntetve a GrimesAI, de egyébként minden jog marad a szerzőé. Az így készült számokból ide kattintva lehet csemegézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!