Decemberben elfogy a gyerekeknek való Covid-vakcina Magyarországon

Legfontosabb

2023. december 14. – 08:41

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ hosszú ideje semmilyen információt nem közöl arról, hogy milyen típusú Covid-vakcinából mennyi érhető el Magyarországon, és ezek meddig használhatók fel. Müller Cecília országos tisztifőorvos azonban egy november végi közbeszerzési dokumentumban olyan részleteket árult el a hazai vakcinakészletekről, amelyeket még kifejezetten erre irányuló kérdésre sem szoktak közölni. Ebből a dokumentumból kiderül: még ebben a hónapban teljesen elfogy a gyerekeknek való Covid-vakcina Magyarországon.

Ez abból a dokumentumból derül ki, amelyben Müller Cecília a Közbeszerzési Hatóság elnökének igyekszik igazolni, hogy miért van szükség sürgősséggel beszerezni közel 100 ezer Moderna-vakcinát. A közbeszerzési iratokból több olyan információ is kiderül, amelyeket az NNGYK eddig nem volt hajlandó közölni a nyilvánossággal. Innen tudtuk meg azt is, hogy bár Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a múlt héten 700 ezer Moderna-vakcina beszerzéséről beszélt, valójában ennél egy nagyságrenddel kevesebb oltóanyag vásárlását tervezi a kormány, és még ez sem valósult meg.

„Jelenleg a bivalens eredeti/Omikron BA.1 variánsú vakcina áll rendelkezésre az oltópontokon és az NNGYK disztribútoránál, mindösszesen 81 126 adag mennyiségben, amelynek felhasználhatósági ideje 2024. 04.

Az 5-12 éves korosztály számára 50 040 adag 2023. 11 hónapi lejáratú és 40 300 adag 2023. 12. hónapi lejáratú eredeti Vuhani variánsú oltóanyag található a készletben”

– írta Müller Cecília a Közbeszerzési Hatóság elnökének arra a kérdésre, hogy milyen oltóanyagok állnak rendelkezésre az országban. Ahogy a fenti leltárból kiderül, a gyerekek oltására már eddig is csak az eredeti vakcinaváltozatból volt itthon raktáron, amely az újabb variánsok ellen már jó ideje keveset ér.

A felnőtteknek az eggyel újabb vakcinából is rendelt a kormány (amely az eredeti vírustörzs és a BA.1 variáns genetikai információit is tartalmazza), de már ez is idejétmúltnak számított már a beszerzése idején is, mert nem sokkal később már a BA.5 variáns elleni változat is engedélyt kapott, ebből a kormány mégsem rendelt a Pfizertől. Mint most kiderült, a gyerekeknek viszont már az eggyel korábbi változat sem volt elérhető itthon, és az a régi vakcinatípus, amelyből kaphattak, szintén még e hónapban elfogy.

Az új vakcinabeszerzés furcsaságairól és a közbeszerzési dokumentumokból kiderülő, eddig nem ismert további részletekről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!