Villanyautós nonszensz: 4,3 millióért javítaná meg a márkaszerviz az elromlott Volkswagen e-Golfot

2023. december 7. – 13:00

Villanyautós nonszensz: 4,3 millióért javítaná meg a márkaszerviz az elromlott Volkswagen e-Golfot
Összesen mintegy 150 ezer példányt gyártottak 2014 és 2020 közt a Volkswagen e-Golf kétféle változatából. Az első szériába 24,2 kilowattóra kapacitású akkumulátort és 115 lóerős villanymotort szereltek, a második, olvasónkéhoz hasonló verzió 136 lóerős és közel 36 kWh-s az akkumulátora, ami mai mércével szintén szerény kapacitásnak számít – Fotó: Volkswagen

Másolás

Vágólapra másolva

A több százezer kilométernyi gondtalan használat és az alacsony fenntartási költségek reményében vásárolt használt villanyautót tavaly nyáron cégének olvasónk, Brigitta, de a 2019-es évjáratú Volkswagen e-Golfot hónapok óta nem tudják használni. Egy ideje furcsa hangot hallat gyorsítás közben, és mint a szervizben kiderült, a motorerőátvitel-egységből jön a zaj. Ehhez nem forgalmaz javítóalkatrészeket a gyár, így a hajtásrendszer hibája esetén az egészet ki kell cserélni, ami egy vagyonba kerül.

Számos jel utal arra, hogy a várva várt villanyautó-korszakban sokkal ritkábban fogunk autószerelőhöz járni, és a sárga angyal álla is felkophat a dologtalanságtól. Az európai autóipari vezetők sem véletlenül vizionálnak katasztrofális mértékű létszámleépítéseket, mert az elektromos hajtású járművek valóban egyszerűbb felépítésűek, mint a benzines, dízelmotoros vagy hibrid hajtású modellek. Utóbbiak károsanyag-kibocsátásához lassan komplett vegyészeti laborra van szükség, ráadásul a katalizátor mellett a részecskeszűrő, illetve a dízelekben az Euro 6 környezetvédelmi norma bevetése óta megúszhatatlan AdBlue-rendszer külön-külön is több százezer forintos alkatrészek. Nem beszélve a kifinomult dupla kuplungos váltóról, a motorról, illetve az üzemanyagrendszerről, amelyek érzékenyebbek és olykor rövidebb élettartamúak, mint a régebbi konstrukciók.

Ehhez képest a villanyautók pofonegyszerűek. Csupán egy vezérlő elektronikával és hűtéssel ellátott akkumulátorcsomagból, egy-két villanymotorból és ezek vezérléséből, valamint lassító áttételből, illetve differenciálműből áll a teljes hajtásláncuk.

Az üzemanyagon spóroltak volna, aztán jött a motorhiba

Szinte nem is tud mi elromlani egy villanyautóban, gondolná az ember. Csakhogy amikor valami mégis tönkremegy, akkor az elektromos autók gazdái hasonló helyzetbe kerülhetnek, mint olvasónk, Brigitta, aki 2022 júniusában vásárolt vállalkozása számára egy ismert előéletű, mindössze 29 ezer kilométert futott Volkswagen e-Golfot. A világszerte ismert modell tisztán elektromos hajtású verziójából 2013 és 2020 közt körülbelül 150 ezret gyártottak, majd leváltotta a jelenleg is kapható ID.3.

Az újszerű e-Golfot nem magánhirdetésben, hanem a Porsche Hungáriához tartozó budaörsi Das Weltauto használtautó-kereskedés kínálatában találta. Brigittának nem volt oka kételkedni abban, hogy a következő években jóformán csak az akkumulátortöltésekre kell figyelni, mielőtt valaki útnak indul az autóval. A hároméves Volkswagent 9 millió forintért hirdették, ekkor már nem élt a kétéves gyári garancia, de átadás előtt átvizsgálták, nem találtak benne hibát, és a kereskedés egy év szavatosságot vállalt. Olvasónk 4,5 millió forint önerőt fizetett be, a vételár másik felét pedig nyílt végű lízingkonstrukcióval fedezte a Porsche Finance.

Bár a havi 100 ezer forint törlesztőrészlet magasnak tűnhet, a négyéves villanyautóval naponta kétszer 40 kilométert tettek meg Brigitta vállalkozásának alkalmazottjai az otthonuk és a munkahelyük között, illetve napi 20-30 kilométer került még az autóba átlagosan, amikor árut szállítottak vele a városon belül. A vásárlást követő évben több mint 30 ezer kilométer jött össze, ami már önmagában igazolja a döntést, hogy Brigittáék az elektromos hajtást választották. Amikor egy villanyautót saját hálózatról és nem valamilyen drágább nyilvános oszlopra csatlakoztatva töltenek, bármilyen benzines vagy dízelmotoros autónál kevesebbe kerül az üzemeltetése.

Csakhogy a villanyos Golf idén augusztusban furcsa, fémes súrlódó hangot kezdett hallatni gyorsítás közben, ezért olvasónk a nyíregyházi Autó-Széles Kft. márkaszervizéhez fordult (a közelebbi debreceni VW-szerviznek nem volt azonnal szabad kapacitása). Bár ekkor Brigitta még nem tulajdonított jelentőséget egy korábbi műhelylátogatásnak, a nekünk küldött levelében megemlítette, hogy februárban üzenetet kapott a Volkswagentől, hogy visszahívási akciót hirdettek erre a típusra, és arra kérték, hogy keresse fel a közeli márkaszervizt. Ekkor a debreceni műhelybe vitte az e-Golfot, de ott az alvázszám lekérdezése alapján nem találták a központi akció nyomát, ezért olvasónk és munkatársai tovább használták az autót a baljós tünetek megjelenéséig.

Az Autó-Széles szerelője augusztusban próbaútra ment a Golffal, hogy ellenőrizze, valóban rendellenes hang jön-e gyorsítás közben a motorból, majd műszerrel is átvizsgálták, ezután pedig leeresztették a hajtóműolajat. Fémtörmeléket találtak a leeresztett kenőanyagban, ami a szerelő szerint azt jelentette, hogy az olajcsere hosszú távon nem oldaná meg a problémát. Így a teljes e-motor cseréjére adtak árajánlatot Brigitta cégének.

Elromlott az e-Golf hajtóegysége? A VW szerint a teljes csere a megoldás

A Volkswagen Golf hetedik generációjának elektromos hajtású változatában egy hagyományos autó padlólemezéhez társították az akkumulátort és a hajtás többi elemét – Fotó: Volkswagen
A Volkswagen Golf hetedik generációjának elektromos hajtású változatában egy hagyományos autó padlólemezéhez társították az akkumulátort és a hajtás többi elemét – Fotó: Volkswagen

A márkaszerviz elfogadható áron dolgozik az ajánlat szerint. Mindössze 140 ezer forintot kérnek a hajtóegység ki- és beszerelésééért, további 70 ezer forintba kerül a számítógépes diagnosztika, 18 ezerbe a hűtőfolyadék. Ugyanakkor bruttó 4 millió forint lenne az új villanymotor és a hajtás egyéb elemeinek ára, amelyeket valamiért egyetlen cikkszámmal azonosítanak a Volkswagen alkatrészrendszerében.

Nehéz pontosan érzékeltetni a 4,3 millió forintos javítási ár abszurditását, mert az önmagában kevés, hogy aligha venne bárki használt e-Golfot, ha reális veszélyként, belátható időn belül ekkora kiadással kéne számolnia. Így egyszerűen nem éri meg. Nem tökéletes párhuzamként talán megteszi, hogy a Stellantis (Citroën, Opel, Peugeot stb.) autóipari egyesülés Puretech-benzinmotorjainak jellemző hibáiról szóló cikkben megszólaltatott szerviztulajdonos szerint az ilyen motorral gyártott autók motorcseréje körülbelül 2 millió forintba kerül. Erre olykor szintén nagyon kevés kilométer után van szükség a vezérműszíj-morzsolódás katasztrofális következményei miatt – bár a katasztrofális hiba megelőzhető, ha valaki vallásos tisztelettel nyitogatja a motorháztetőt és ellenőrzi a szíj állapotát, hogy megelőzze a bajt.

Ki nullázta le a szervizciklus-jelzőt?

A Brigitta villanyautójának saját számítógépében tárolt diagnosztikai feljegyzések szerint 115 nap vagy 11 500 kilométer volt hátra a következő kötelező szervizig, amikor elromlott az e-motor. Ez azért különös, mert amikor az e-Golf a márkaszervizbe került, és megállapították a hibát, kiderült az is, hogy előzőleg kimaradt a 60 ezer kilométernél kötelező karbantartás.

Olvasónk szerint erre vonatkozóan korábban semmilyen figyelmeztetés nem jelent meg a Golf műszerfalán, ugyanakkor Brigitta elismeri, hogy az autó használóinak figyelmét is elkerülte, hogy az autót akkor is el kellett volna vinni a hivatalos karbantartásra, illetve átvizsgálásra, ha a műszerfalon ezt nem jelezte. A gyár kétévente vagy 30 ezer kilométer után ír elő kötelező szervizt erre a típusra, bár információink szerint hajtóműolaj-cserére ilyenkor sincs szükség.

Talán soha nem fog kiderülni, hogy ki és miért törölte indokolatlanul az e-Golf szervizciklus-jelzését. Bárki is tette, kevéssé valószínű, hogy véletlen volt, mert a törlés nem csak annyiból áll, mint a napikilométer-számláló lenullázása. Amikor a műszerfal kijelzőjén az „Inspection now!” felszólítás olvasható, azt csak úgy lehet eltüntetni, hogy a gyújtás elvételét követően lenyomva tartják a számláló általános nullázó gombját, majd ismét ráadják a gyújtást, ezután pedig egy újabb gombnyomással megerősítik, hogy törölni akarják a karbantartási felszólítást.

Mivel a hibafeltáráskor az is kiderült, hogy a szervizciklus-jelzést előzőleg 2023 februárjában törölték, Brigitta arra gyanakodott, hogy a debreceni márkaszervizben hibázott valaki, tévedésből törölték a szervizciklus-jelzést. Ismét ehhez a műhelyhez fordult, de a cég nyilvántartásában nem szerepelt, hogy járt ott az e-Golf. Egyúttal azt is mondták, hogy 60 ezer kilométernél csak a pollenszűrő cseréjét, illetve átvizsgálást ír elő a gyár. Így viszont nehéz arra gondolni, hogy az elmulasztott szervizelés miatt jelentek meg fémforgácsok az e-Golf hajtóműolajában, illetve hogy ezért hallat fémes, súrlódó hangot menet közben az egyébként síri csendben működő Volkswagen.

Lejárt a garancia, méltányosságról szó sem lehet

Brigitta a Telex rendelkezésére bocsátotta a Porsche Hungáriával folytatott levelezését is. Ezekből kiderül, hogy a mivel a Golf gyári garanciája már egy évvel azelőtt lejárt, hogy olvasónk cége 2022 júliusában megvásárolta az autót, a Weltauto által biztosított szavatossági idő pedig egy két hónappal azelőtt ért véget, hogy a rendellenes motorzajok miatt szervizbe került az autó, az egyetlen lehetőség, hogy a cég méltányosságból átvállalja a 4,3 millió forintos javítási költség egy részét, esetleg részletfizetési lehetőséget biztosít Brigittáéknak. Erre azonban azért nincs mód, mert a cég szerint a méltányosság előfeltétele, hogy az érintett autó összes karbantartási teendőjét a gyári előírások szerint, VW márkaszervizben végeztesse el a tulajdonos. Mivel Brigitta cégének lízingelt autója több mint 9300 kilométerrel túlfutott a legutóbb 60 ezernél előírt karbantartási ütemezésből, a Porsche Hungária megtagadta a méltányosságot.

Olvasónk e-Golfja a cikk írásának időpontjában több mint négy hónapja áll használaton kívül. Brigitta vállalkozása továbbra is fizeti a havi nettó 100 ezer forint lízingdíjat és a Volkswagen közterheit, az autót viszont legfeljebb motorhibásként, erősen nyomott áron adhatná el a lízingcég engedélyével – és akkor is csak abban az esetben, ha ebben az állapotban egyáltalán lenne rá vevő.

Az ügyben megkerestem az Autó Széles márkaszervizt is, ahol az autó problémáját feltáró szerelő megerősítette, hogy az e-Golfok hajtásrendszerének belső hibáit kizárólag a teljes hajtásrész cseréjével engedi javítani a Volkswagen. A hierarchiában a gyártó, illetve az importőr felügyelete alá tartozó szervizek nem tehetnek mást, mint hogy a Brigitta autóján tapasztalt problémák esetén ilyen, 4,3 millió forintos árajánlatot adnak az érintett autótulajdonosoknak. A szerelő szerint erre az lehet a magyarázat, hogy a villanyautó magasfeszültségű hajtóegységének megbontása speciális szakértelmet igényel. Az Autó Széles nem találkozott még ilyen típusú problémával az e-Golfokban, de a szakember azt feltételezi, hogy ha gyári előírásokat megkerülve mégis szétbontanák a motorerőátvitel-egységet, egy közönséges csapágyhibát találnának, a hibás csapágy cseréje pedig biztosan nem kerülne több millió forintba.

A Porsche Hungária nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy ki nullázhatta le 2023 márciusában, kicsit több mint 50 ezer kilométeres óraállásnál Brigittáék e-Golfjának szervizciklus-jelzőjét. Ugyanakkor az importőr szerint a mostani ügy szempontjából nem releváns, hogy a hajtóműolaj-csere szerepel-e a 60 ezer kilométernél esedékes kötelező karbantartás teendői közt, vagy sem, mert a méltányosság szempontjából nem feltétel, hogy a karbantartás érintse a meghibásodott elemet. Ez azért fontos, mert a márkaképviselet szerint Brigittának akkor sem jár a segítség, ha kizárható, hogy azért került fémtörmelék a hajtóműolajba, mert azt az előírtnál 9 ezer kilométerrel később cserélték volna ki.

Mit mond az ügyvéd?

A több mint 4 millió forintos javítási költség még akkor is rendkívül magas, ha az olvasónk által vásárolt autóhoz hasonló e-Golfokért manapság is elkérnek 8-9 millió forintot a használtautó-piacon. Vajon tényleg nem tehet mást Brigitta, mint hogy lehajtott fejjel a kasszához járul, és megrendeli a komplett új hajtóegységet a gyártól? Vágány Tamás ügyvéddel is megosztottuk az eset részleteit, tehát az olvasónk által rendelkezésünkre bocsátott levelezést, a vásárláskor kiállított számlát és a lízingszerződést.

Az ügyvéd szerint fontos, hogy a lízingbeadó, tehát a Porsche Finance a lízingszerződés aláírásával meghatalmazta a lízingbevevőt, Brigitta cégét, hogy az autó kijavítására, kicserélésére, az utólagos árleszállításra vagy a szerződéstől való elállásra vonatkozó igényt a lízingcég képviseletében érvényesítse a kötelezettel, tehát a használtautó-kereskedéssel szemben (persze erről értesítenie kell a lízingcéget). Ugyanakkor Vágány Tamás hozzátette, hogy a szerződés értelmében Brigitta vállalkozása hibás teljesítés esetén a lízingcég nevében nem fogadhatja el a kereskedés ajánlatát, illetve más megállapodást sem köthet vele.

Olvasónk, Brigitta motorhibás villanyautójának motortere – Fotó: Telex olvasó
Olvasónk, Brigitta motorhibás villanyautójának motortere – Fotó: Telex olvasó

Ebből az következik, hogy olvasónk és a hozzá hasonló helyzetben lévők legfeljebb perelhetik az eladót a lízingcég képviselőjeként, és ilyen módon követelhetik a kijavítás, a csere, az adásvételtől való elállás vagy utólagos árleszállítás lehetőségét. Előbbi esetben azzal zárulhat egy mostanihoz hasonló ügy, hogy a kereskedés visszafizeti az autó eredeti vételárát és megtéríti a vevő adásvétellel kapcsolatban felmerült egyéb költségeit, illetve visszaveszi az autót. Amikor egy ilyen jellegű vita utólagos árleszállítással zárul, az eladó visszatéríti a kifizetett vételár egy részét, amelyet a vevő akár a javításra is fordíthat.

Ez viszont a motorhibás e-Golf esetében Vágány Tamás szerint egyúttal azt is jelenti, hogy Brigitta és cége semmilyen szavatossági jogot nem érvényesíthet a saját nevében. Ez nem feltétlenül baj, ugyanakkor az ügyvéd szerint a további jogi lépésekhez igazságügyi szakértő bevonásával ki kellene deríteni, hogy miért ment tönkre az e-Golf motorja. A szakvéleményben leírtak alapján a szavatossági idő lejárta ellenére is rendezni lehetne az ügyet, például ha kiderülne, hogy a hibát gyártási problémára okozta, esetleg bármi más, amit Brigittának nem volt módja megelőzni.

Használt motor eBayről vagy javítás független szervizben

A jogi lépések mellett persze felmerül a kérdés, hogy valóban csak a gyári előírások betartásával lehet-e megjavítani egy motorhibás e-Golfot, ha a gyár valamiért nem árusít hozzá javítóalkatrészeket. A válasz egyértelmű: nem. Az eBayen kapható a Volkswagen e-Golf első, 115 lóerős motorral szerelt szériájából származó használt hajtásegység 3300 euróért, körülbelül 1,2 millió forintnak megfelelő összegért, illetve a Brigitta cégének autójában is megtalálható később, 136 lóerős változathoz való alkatrész, amelyért cikkünk írásakor 3600 eurót, vagyis kevesebb mint 1,4 millió forintnyi összeget kér az eladó. Utóbbihoz a vezérlőelektronikát is mellékelik, és a hirdetés szerint 38 ezer kilométer után szerelték ki a donorautóból – vagyis ha hinni lehet a leírtaknak, ez a cseredarab mindenben megfelelhet olvasónknak. Ugyanakkor egy német online apróhirdetésből származó komplett villanyautó-motor megvásárlása, hazaszállíttatása és beépítése csak azoknak ajánlható kaland, akik eleve jártasak az ilyesmiben, mert a licitoldal vevőt és eladót egyaránt védő megoldásai ellenére bőven rejthet kockázatot ez a művelet.

Az ügyben szereplő, négy hónapja veszteglő villanyautó feltámasztásának harmadik módja egy márkafüggetlen villanyautó-szerviz bevonása lehet. Itt a magasfeszültségű járműhajtási rendszerek javítására kiképzett szakemberek a gyár ajánlásai ellenére megbontják a hajtóegységet, hátha mégis meg lehet javítani, úgy, ahogy megannyi, elvileg javíthatatlan mobiltelefont, tabletet vagy notebookot.

Brigitta időközben az E-Service nevű solymári műhelyt kereste meg a problémával, ahol januárban tudják fogadni a motorhibás e-Golfot. Mint a cég vezetője, Nattán György leírta, 750 ezer forintba kerülhet az autó javítása, ha a hajtás főbb elemei, tehát a fogaskerekek és a villanymotor, illetve az öntvények nem károsodtak. Ilyenkor a hajtás összes csapágyát kicserélik és egy év garanciát adnak a javításra. Esetleg felújított alkatrészeket is be lehet szerelni, ha a felsorolt elemek valamelyike nem használható tovább, de ez csak az elvileg nem megbontható egység szétszerelése után derül ki, így a végleges árat is csak akkor tudja meghatározni az E-Service.

A cég vezetője kitért arra is, hogy a hibafeltárás és a szétszerelés bruttó 300 ezer forintba kerül abban az esetben is, ha Brigitta végül úgy dönt, hogy mégsem náluk javíttatja meg a Volkswagent, de összeszerelt állapotban vinné el a hibás autót. Nattán a Telex kérdésére elárulta, hogy a műhelyben járt már motorhibás e-Golf, és abban csak egy csapágyat kellett kicserélni. Bár ez az alkatrész nem szabványos méretű, jó minőségben beszerezhető, így a javítás végösszege sem volt milliós tétel a korábbi esetében.

A Volkswagen mellett hivatalosan a Tesla autóiban sem lehet megbontani és alkatrészenként javítani a motorhajtótömb-egységet. Zambelly György, a Teslákra szakosodott Teslavarázsló szerviz vezetője azt mondja, hogy a cégük is vállalja az újként több millió forintos villanyhajtómű javítását, így ennek költsége szintén a gyár által kínált megoldás töredéke lehet. Zambelly ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a márka 8 év garanciát vállal a komplett egységre, és nem ritka, hogy egy autóban több alkalommal is teljesen ingyen cserélték ki a motort a meglepően hosszú garanciaidőn belül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!