Most már az étrend-kiegészítők mellékhatásait is be lehet jelenteni

2023. november 24. – 08:50

Másolás

Vágólapra másolva

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klinikai Gyógyszerészeti Intézete, a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (MÉKISZ) és a Semmelweis Egyetem (SE) együttműködésében elindult egy weboldal, ahol az étrend-kiegészítők mellékhatásait lehet lejelenteni, írja Csupor Dezső szakgyógyszerész, a Pirulakalauz szerzője.

Az étrend-kiegészítők olyan élelmiszerek, amelyek megjelenésükben sokban hasonlítanak a gyógyszerekhez, mert koncentrált formában (például kapszula, tabletta) tartalmaznak vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat, valamint egyéb, táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező összetevőket, olvasható a Nutrivigilancia oldalán. Ebből következik, hogy alkalmazásuk során esetenként nemkívánatos hatások (mellékhatások) jelentkezhetnek. Az ok lehet egyéni érzékenység, a termék összetételéből adódó hatás vagy egyéb feltételezett mellékhatás. A bejelentéseket aztán szakértők szakmai szempontok alapján értékelik és elemzik.

Az étrend-kiegészítők piaca egy nagyon gyengén szabályozott terület, a vizsgálatok során több rendszerint elhasal a teszteken. Emlékezetes példa itthonról a „tüdővitamin”, az Air7 vitaminkészítmény, amit a Nébih be is tiltott.

Korábban volt szó arról, hogy a szabályozás változhat, legalább is annyiban, hogy bizonyos étrend-kiegészítőket a jövőben csak gyógyszertárakban lehetne megvenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!