A Microsoftnál folytatja az OpenAI kaotikusan kirúgott vezérigazgatója

2023. november 20. – 11:27

Másolás

Vágólapra másolva

Sam Altman, akit pénteken az OpenAI igazgatótanácsa meglepetésszerűen kirúgott (majd vasárnap már vissza akarta őt venni), végül a kaotikus menesztés után a Microsoft csapatához fog csatlakozni, írja a CNN.

Eközen Emmett Shear, a Twitch korábbi vezérigazgatója csatlakozik az OpenAI-hoz. Altman egy új, fejlett mesterségesintelligencia-kutatócsoport vezetője lesz. Van a két cég között átfedés is azért: a Microsoft az OpenAI legnagyobb befektetője. A DALL-E és a ChatGPT mögött álló OpenAI-t idén év elején több milliárd dollárral támogatta meg a Microsoft: a cég ekkor saját közleményében kiemelte, hogy így tovább tudnak majd dolgozni az egyre biztonságosabb, hasznosabb és erősebb mesterséges intelligencia kifejlesztésén.

Több hírügynökség is azt állította hétfőn, hogy az OpenAI igazgatótanácsa megkereste Sheart, hogy az OpenAI ideiglenes vezérigazgatója legyen. Altman eltávolításának részletei azonban homályosak, az OpenAI azt állította, hogy Altman „nem volt kellőképpen őszinte a testülettel”. Greg Brockman, az OpenAI társalapítója Altman kirúgása után szintén távozott a cégtől, ő is a Microsoftnál folytatja. Szerinte Altmant egy nézeteltérés miatt rúgták ki.

Az OpenAI-t a túl gyors és kritikusai szerint kevéssé meggondolt MI-fejlesztés mellett is érik kritikák, például a ChatGPT-vel szemben indított vizsgálatok formájában; vagy amikor szerzői jogok megsértése miatt lopással vádolják, amiért engedély nélkül használ műalkotásokat a generatív modelljei betanításához. Eközben a riválisok sem tétlenek, az Amazon például szeptemberben jelentette be, hogy négymilliárd dollárt fektetne az Anthropicba, amelyet épp az OpenAI korábbi kutatói alapítottak.

Altmannek egyébként egy kriptós projektje is folyamatban van: az első hallásra meglehetősen disztópikus Worldcoinról itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!