Paraziták elleni szert árulnak csalók a neten Karikó Katalin nevével

2023. október 27. – 11:52

Másolás

Vágólapra másolva

Visszaéltek Karikó Katalin Nobel-díjas tudós nevével és képmásával az interneten – közölte a Szegedi Tudományegyetem közleményén keresztül pénteken Karikó.

Karikó Katalin az egyesült államokbeli Philadelphiában október 26-án keltezett közleményében jelezte, hogy ismét visszaéltek a nevével az online felületeken – írja az MTI.

A professzor leszögezte: nem árul és nem reklámoz az interneten semmilyen gyógyhatásúnak mondott készítményt vagy eljárást.

„Most parazitákkal és vérnyomásproblémákkal kapcsolatban, korábban körömgomba, illetve visszerek és véráramlási zavarok otthoni kezeléséhez kötődően éltek vissza a nevemmel és a képmásommal a rám hivatkozó álinterjúban, álhírben” – írta. Karikó elmondása szerint az említett álinterjúban és álhírben olyan szavakat, mondatokat, állításokat, nyilatkozatokat tulajdonítanak neki, amelyeket ő soha nem mondott, nem állított.

A személyét érintő legújabb jogsértésre, a fogyasztók megtévesztésére is alkalmas szövegre és fotókra a barátai és ismerősei hívták fel a figyelmét a napokban. A Nobel-díjas magyar tudós úgy véli, az ilyen magatartás polgári és személyiségi jogai megsértése, továbbá a személyes adatai jogosulatlan, visszaélésszerű kezelése, emellett a fogyasztók tisztességtelen megtévesztése is. „Mindez a büntetőjog hatálya alá is tartozhat. Ezért is bízom abban, hogy az illetékes hatóságok, hivatalok, szervek haladéktalanul intézkednek, megteszik a szükséges lépéseket!” – idézi az MTI a tudóst.

Karikó Katalin a közleményében mindenkit arra kér, hogy az interneten és a közösségi fórumokon megjelent és megjelenő hirdetésekben neki tulajdonított mondatokat, állításokat semmilyen körülmények között ne azonosítsák a személyével, a reklámozott terméket ne kössék hozzá.

„A kutatómunkámon, szabadalmaimon alapuló fejlesztésekről és készítményekről megbízható forrásból, például az orvosoktól és a gyógyszerészektől érdeklődjenek!” – zárta sorait Karikó Katalin, akinek önéletrajzi könyvéről ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!