Az USA államainak többsége bepereli a Metát, mert szerintük direkt függővé teszik a fiatalokat

2023. október 24. – 21:31

Másolás

Vágólapra másolva

Az USA több állama is bepereli a Metát és az Instagramot, mert a főügyészek szerint az alkalmazás káros hatással van a tinik mentális egészségére – írja a Guardian. A pert indító 33 államügyész szerint az app direkt úgy van kitalálva, hogy függővé tegye a fiatalokat, ami miatt mentális egészségügyi válság alakult ki. Helyi idő szerint kedden valószínűleg még kilenc állam nyújt be hasonló keresetet, és ha így lesz, akkor az 50-ből 42 támadja majd a techóriást.

A perirat szerint a Meta évek óta direkt félretájékoztatja az embereket a platformjainak veszélyeiről, és tudatosan a közösségimédia-függőség felé terelik a gyerekeket és tiniket.

„A Meta erős és példátlan technológiákat használt fel a fiatalok és tizenévesek elcsábítására, bevonására és végső soron behálózására. A profit motiválta”

– áll a panaszban.

Az államügyészek szerint a Meta úgy alakítja a platformjait (leginkább az Instagramot és a Facebookot), hogy a fiatalok minél több időt töltsenek rajtuk – annak ellenére, hogy tudják, hogy a tinik agya különösen igényli a pozitív visszacsatolást, amit lájkok formájában kapnak meg a közösségi oldalakon. A periratban azt írják, hogy a Meta félrevezetően azt állította eddig, hogy a közösségi oldalai nem károsak.

Pedig saját, belső kutatásaik ennek pont az ellenkezőjére jutottak. Már 2021-ben is pontosan tudták, hogy az Instagram például háromból egy tininek testképzavart okoz, mégsem tettek ellene semmit. Két éve a cég egyik volt alkalmazottja, Frances Haugen rengeteg ilyen, belsős titkot szivárogtatott ki az akkor még Facebook néven működő cégtől, amiből többek között az is kiderült, hogy a techóriás direkt gerjeszti a gyűlöletet, mert az több kattintáshoz és nagyobb reklámbevételhez vezet.

A per nem teljesen új a Meta számára, a nagy közösségi oldalak üzemeltetőit gyakran érik hasonló vádak. 2022 januárjában egy amerikai nő azért perelte be az céget és a Snapchat üzemeltetőjét, mert szerinte az alkalmazásaik negatív hatása hozzájárult a lánya öngyilkosságához. Emellett még idén egy száz családot képviselő ügyvédcsoport a Metát, a Snapchatet, a Google-t és a TikTok anyavállalatát, a ByteDance-t perelte be, amiért a termékeikkel káros hatással vannak a fiatalokra.

„Csalódottak vagyunk, hogy ahelyett, hogy produktívan együttműködnének a vállalatokkal az egész iparágban, hogy egyértelmű, életkornak megfelelő szabványokat hozzanak létre a tizenévesek által használt számos alkalmazásra, a főügyészek ezt az utat választották”

– reagált közleményében a Meta a 33 ügyész indítványára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!