Egy amerikai nő pert indított, mert az Instagramot és a Snapchetet teszi felelőssé 11 éves lánya öngyilkossága miatt

2022. január 22. – 08:43

Másolás

Vágólapra másolva

Beperli az Instagram anyacégét (Meta) és a Snapchatet üzemeltető vállalatot (Snap Inc.) egy connecticuti nő, mert szerinte a közösségimédia-platformoknak szerepük volt a lánya öngyilkosságában – írja a BBC.

A 11 éves Selena Rodriguez tavaly vetett véget az életének, a keresetben azt állítják, hogy halálát a közösségi média potenciálisan veszélyes tulajdonságai okozták. A Social Media Victims Law Center (SMVLC) – amely Selena édesanyja, Tammy nevében nyújtotta be a keresetet Kaliforniában – közleménye szerint a fiatal lány extrém szinten Instagram- és Snapchat-függő volt. Az anya többször elkobozta lányától a mobiltelefonját, hogy korlátozza a használatot, de ezzel is csak annyit ért el, hogy a gyerek elszökött otthonról, hogy máshol tudja folytatni.

A közlemény szerint Selena többször járt kezelésen függősége miatt. „Az egyik terapeuta, akinél járt, megjegyezte, hogy még soha nem látott olyan pácienst, aki ennyire függött volna a közösségi médiától”. A 2021. július 21-én elkövetett öngyilkossága előtt Selena állítólag hónapokig alváshiánytól és depressziótól szenvedett, különösen azután, hogy a koronavírus-járvány elkezdődött, és még több időt töltött a közösségimédia-platformokon.

A keresetben azt is állítják, hogy Selenát a neten többször megtalálták olyanok, akik szexuálisan kizsákmányoló tartalmak megosztását kérték tőle, amit meg is tett. Ezek a képek aztán kiszivárogtak, a lány iskolatársai pedig egymás között terjesztették, ami szerepet játszott Selena pszichés állapotának leromlásában és végső soron öngyilkosságában.

Az SMVLC szerint mindkét közösségimédia-óriás „tudatosan és szándékosan” hozott létre olyan termékeket, amelyek jelentős számú kiskorú felhasználójuk számára károsak, miközben nem nyújtanak megfelelő védelmet ezektől hatásoktól.

A BBC-nek küldött nyilatkozatában a Snap szóvivője azt mondta a BBC-nek, hogy a vállalat megrendülten értesült Selena haláláról, de nem kívánta konkrétan kommentálni a pert. „Semmi sem fontosabb számunkra, mint a közösségünk jóléte” – mondta hozzátéve, hogy a Snapchat segít az embereknek kommunikálni a barátaikkal „a hagyományos közösségimédia-platformokra jellemző nyilvános nyomás és összehasonlítgatási kényszer nélkül”. (A szóvivő arra utalhatott ezzel, hogy a Snapchaten célzott csoportok számára küldenek a felhasználók idővel eltűnő üzeneteket). A Meta – a Facebook és az Instagram anyavállalata – nem reagált a BBC megkeresésére.

A perre a közösségi média fiatalokra gyakorolt, esetlegesen káros hatásainak reflektorfénybe kerülése közepette került sor. Az amerikai törvényhozók és a közvélemény egyre inkább aggódik emiatt, különösen, mióta novemberben a Facebook korábbi termékmenedzsere, Frances Haugen nyilvánosan arról beszélt: a vállalat árt a gyerekeknek, de „nem fogja meglépni a szükséges változtatásokat, mert az emberek elé helyezi csillagászati profitját”.

Van segítség! Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolatai vannak, kérjük, olvassa el ezt az oldalt, mielőtt kárt tenne magában. Ha másvalakiért aggódik, ezen az oldalon talál tanácsokat, mit tud tenni.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom