Az orosz–ukrán háború kárvallottjainak ajánlotta fel pénzjutalmát a friss Nobel-díjas Krausz Ferenc

2023. október 4. – 08:47

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz–ukrán háború kárvallottjainak megsegítésére ajánlotta fel pénzjutalmát a friss Nobel-díjas magyar fizikus, Krausz Ferenc – írta a Portfolio.

A Mórról származó, jelenleg Németországban élő Krausz az attofizika egyik úttörője. Két kutatótársával, Pierre Agostinivel és Anne L’Huillier-vel megosztva kapta az idei fizikai Nobel-díjat az ultrarövid időtartamú fényimpulzusokkal való kutatási eredményeiért. A kutatásaikról ebben a cikkben írtunk részletesen.

A három díjazott kutató összesen 11 millió svéd koronán (368 millió forintnyi összegen) osztozik. Krausz a Nobel-díj elnyerése után interjút adott a Deutschlandfunk rádiónak, ahol elmondta, hogy a díjjal járó pénzjutalmat nem tartja meg magának, hanem a másfél éve általa alapított Science4People egyesület javára ajánlja fel. Az egyesület célja, hogy összefogja a tudományos élet képviselőit, hogy együtt segítsenek az orosz–ukrán háború által sújtott nehéz sorsú embereknek.

A magyar fizikus hozzátette, hogy az utóbbi időben elnyert díjainak anyagi részét is ennek a kezdeményezésnek a javára különítette el, és nem lesz ez másképp a Nobel-díj esetében sem.

Az egyesület honlapja szerint a Science4People célja az Ukrajnán belüli helyi közösségek és projektek támogatása. Olyan tevékenységeket segítenek, amelyek azonnali szükségleteket elégítenek ki, és tartós értéket teremtenek. Első projektjeikkel mintegy 30 gyereknek segítettek, akik elvesztették otthonukat Kelet-Ukrajnában, és egy kis nyugat-ukrajnai falu, Nagybakos általános iskolájában találtak menedéket. Az iskola több mint 300 tanulóját a digitális tanulást segítő eszközökkel támogatják.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!