Európai disznók millióit védheti meg egy magyar vaddisznókon tesztelt vakcina

2023. szeptember 11. – 16:42

Másolás

Vágólapra másolva

Elsőre furcsán hangzik, de idén télen egy egyelőre még nem kiválasztott magyar erdőben élő vaddisznókon áll vagy bukik majd Európa disznóinak sorsa, rajtuk fogják ugyanis tesztelni azt az EU-s támogatással kifejlesztett vakcinát, amely választ adhat a jelenleg gyógyíthatatlan, ám rendkívül veszélyes amerikai sertésinfluenza európai terjedésére – olvasható az Európai Bizottság honlapján.

Az afrikai sertéspestisről az utóbbi években a Telexen is többször lehetett olvasni, bő egy éve például arról írtunk, hogy a hivatásos vadászok már éjjellátóval és hangtompítóval is mehetnek a vaddisznóra. Mindez nem is meglepő: a vad- és házidisznókat egyaránt érintő betegségre egyelőre sem vakcina, sem gyógymód nincsen. A fertőzött állatok nagy része elpusztul, de még ha túl is élhetnék a dolgot, általában a biztonság kedvéért az egész érintett populációt le szokták vágni, hogy a járvány ne terjedhessen tovább.

A legnagyobb problémát persze nem a házisertések jelentik, hanem a vaddisznók, azért is, mert már Magyarországon is találtak fertőzött vaddisznót két éve. A vadon élő állatok sokkal szabadabban tudják terjeszteni a kórokozót, ezért az immunizálásuk kulcsfontosságú lenne, a VACDIVA nevű projektet vezető José Manuel Sánchez-Vizcaíno szerint ebben az esetben a házisertéseket be sem kellene oltani. A projekt, amelyre több mint 9 millió eurós támogatást adott az EU, egy kísérleti vakcina kifejlesztését tűzte ki céljául, amely

laboratóriumi körülmények között már működött is, a Magyarországon valamikor télen induló kísérletben az lesz a fő kérdés, hogy hány vaddisznó eszi meg a kihelyezett csalétket.

Ha minden jól megy, a vakcinát valamikor 2024-ben vagy 2025-ben kezdhetik majd el használni, és a kutatók szerint kisebb dózisban szükség esetén a házisertések immunizálására is lehet majd használni anélkül, hogy negatívan hatna az állatokra. A mielőbbi megoldás azért is fontos lehet, mert bár Európa nyugati felében egyelőre limitáltan van jelen az afrikai sertéspestis, egy eldobott sonkás szendvics is elég lehet ahhoz, hogy megfertőzzön egy vaddisznót. Annak ellenére pedig, hogy a betegség embereket nem fertőz, egy Európán átsöprő komolyabb járvány óriási gazdasági károkat tudna okozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!