Rákkeltő lehet a diétás kólák népszerű mesterséges édesítőszere az Egészségügyi Világszervezet szerint

2023. június 29. – 16:30

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „valószínűleg rákkeltőnek” minősíti majd az egyik legnépszerűbb mesterséges édesítőszert, az aszpartámot, írta a Reuters.

Az aszpartámmal szinte mindennap találkozunk, diétás kólák, egyéb üdítők, jégkrémek, rágógumik édesítőszere, és egy új vizsgálat szerint valószínűleg veszélyes az emberi egészségre.

Az Egészségügyi Világszervezet rákkutató részlege, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) végzett el egy biztonsági felülvizsgálatot az aszpartámmal kapcsolatban. A jelentés a jövő hónapban lesz nyilvános, de a Reuters információi szerint az IARC talált kapcsolatot a rák és az aszpartám között. Az IARC több kategóriát alkalmaz, az aszpartám a „valószínűleg rákkeltő az emberre nézve” címkét kapja meg. Ez valamivel enyhébb a „rákkeltő az emberre nézve” besorolásnál.

A vizsgálatokat az IARC hozzáférhető bizonyítékok alapján végezte el, de kritikusok szerint nincs tekintettel mennyiségre, nem határozza meg, hogy mennyit fogyaszthat el belőle biztonságosan egy személy.

Az IARC bejelentése vélhetően nagy vitákat fog kiváltani. Korábban például az éjszakai munkavégzést vagy a vörös hús fogyasztását sorolta a testület a rákkeltők közé, míg a mobiltelefonokat a valószínűleg rákkeltő csoportba tette. A fogyasztókat, felhasználókat ezek a bejelentések érthetően aggodalommal töltik el, sok per indult a korábbi bejelentések miatt, és a fogyasztók gyártókra is nyomást gyakoroltak, hogy változtassanak receptúráikon.

Az édesítőszerek lehetséges veszélyeiről és a WHO vizsgálatairól ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!