Az Nvidia megvillantotta a videójátékos karakterek jövőjét

2023. május 30. – 10:32

Másolás

Vágólapra másolva

Bő két órás konferenciával jelentkezett az idei Computex keddi nyitónapján az MI-forradalomban nyakig benne lévő Nvidia, amely a legutóbbi negyedéves jelentése alapján is az egyik legnagyobb haszonélvezője ennek a technológiának. A gyártó ennek megfelelően főleg egy MI-re hangolt szuperszámítógépet és az azt hajtó szupercsipet mutogatta, de erre felfűzve bemutatta az ACE for Gamest is, amely a játékos kérdéseire valós időben reagáló, szinkronizált és animált MI-karakterek ígér a videójátékokba.

A már korábban bejelentett Omniverse-re épülő ACE for Games lényegében egy nagy nyelvi modell, egy szövegfelolvasó és egy automatikus arcmozgás-animátor kombinációja, amellyel a játékbeli karakterek valós időben képesek reagálni a játékos kérdéseire. Az Nvidia egy Unreal Engine-ben készült demót is mutatott ehhez, ahol egy rámenező tulajdonosa arról lamentál, hogy teljes káosz uralkodik a városban, aztán elküldi a játékost, hogy beszéljen az ennek hátterében álló helyi maffiafőnökkel. A gyakorlatban ez az egész így néz ki:

A Jin nevű boltosnak nincs megírt dialógusa, kizárólag a saját háttérsztorija, a játék története és a játékos kérdései alapján generálta ezeket a válaszokat, ez pedig úgy is nagyon izgalmas, hogy azért nem ez volt a valaha volt legérdekesebb dialógus egy játékban. Arról nem is beszélve, hogy itt nem érződik annyira mesterségesnek a hang, és tényleg valós idejű a beszélgetés, ellentétben például ezzel a ChatGPT-t a Skyrimbe integráló moddal, ahol a karakterek még felgyorsítva is hosszú másodpercekig gondolkoznak, mielőtt válaszolnának.

Persze ahhoz, hogy ez tényleg működjön, komoly infrastruktúrát kell kiépítenie a fejlesztőknek, és az sem egyértelmű, hogy hardveresen milyen követelményei lesznek a dolognak, bár az Nvidia azt már jelezte, hogy bizonyos megkötésekkel egy rakás különböző igénynek meg lehet feleltetni a rendszert. Az arcok animálásához használt technológiát egyébként több készülő játékban is használják, az egyik a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl a másik pedig a Fallen Leaf. Arról, hogy hogyan alakíthatja át a mesterséges intelligencia a játékipart, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!