Akadémiai Újságírói Díjat kapott Bolcsó Dániel, a Telex újságírója

2023. május 8. – 13:44

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő délelőtt a Magyar Tudományos Akadémia éves közgyűlésének első napján ismét átadták az akadémiai díjakat, köztük az Akadémiai Újságírói Díjat is, mellyel ezúttal a Telex újságírójának, Bolcsó Dánielnek a munkáját is elismerte a testület.

Ahogy az az MTA honlapján közzétett beszámolóban olvasható, az elnökség a tudomány népszerűsítése érdekében kifejtett eredményes újságírói tevékenysége elismeréseként 2023-ban két díjat adott át, kollégánk mellett Dr. Ványai Juditot, az Acta Oeconomica nevű folyóirat szerkesztőjének több mint húsz éves kiemelkedő munkáját díjazták. Az indoklás szerint Bolcsó Dániel

  • egyrészt az évek óta végzett magas minőségű ismeretterjesztő és tudomány-népszerűsítő, a komplex technológiai és tudományos témák széles spektrumát árnyalt, mégis közérthető formában bemutató munkájáért kapta meg az elismerést,
  • másrészt pedig az elmúlt években a koronavírus-járvány különböző aspektusait körüljáró, elemző írásaiért, melyekkel jelentősen hozzájárult a közvélemény széles körű tájékoztatásához, kiemelt figyelmet fordítva az áltudományok és álhírek leleplezésére.

Bolcsó korábban Minőségi Újságírás Díjat is kapott a koronavírus-gyorstalpalójáért, legutóbb pedig a koronavírus természetes eredetének legerősebb, ám egyelőre még nem annyira ismert bizonyítékáról írt részletes cikket a témában. Emellett sokat foglalkozik például kiberbiztonsággal is, legyen szó izraeli kémprogramokról, az ellenzéki előválasztás meghekkeléséről (nem találták meg az elkövetőket) vagy a népszámlálás támadás miatt leállt oldaláról (mégsem támadás miatt állt le, sőt, le se állt). Korábban a Telex két másik újságírója is megkapta már az Akadémiai Újságírói Díjat: Hanula Zsolt 2017-ben, Stöckert Gábor pedig 2010-ben.

A Magyar Tudományos Akadémia legrangosabb tudományos díját, az Akadémiai Aranyérmet idén Vékás Lajosnak, az MTA rendes tagjának, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar professor emeritusának adományozták. Akadémiai Díjat tizenegy kutató kapott, valamint kiosztották a Wahrmann Mór-érmet és az Arany János-életműdíjat is. A díjazottak listáját ide kattintva lehet végigböngészni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!