A rendőrség keresi a KRÉTA és a Neptun meghekkelőjét

2023. május 5. – 18:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt másfél hétben több jelzést is kaptunk arról, hogy valaki illetéktelen hozzáférést szerzett a közoktatásban használt KRÉTA, illetve a felsőoktatásban használt Neptun oktatási rendszerhez. Ezért megkérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy kaptak-e bejelentést, vizsgálják-e a történteket. Pénteki válaszuk szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiberbűnözés Elleni Osztálya

nyomozást indított az ügyben ismeretlen tettes ellen.

Előbb április 24-én a budapesti Madách Imre Gimnázium szülői és diákjai felől kaptunk jelzést arról, hogy valaki egy tanár profiljáról küldözgetett kéretlen üzeneteket. Majd a következő napokban több egyetem diákjai is megírták, hogy a Neptunnal is ugyanez történt. Egyébként az elkövető mindkét rendszer esetében visszaélt a Telex nevével, alaptalanul azt állítva, hogy lapunknak köze van a támadáshoz.

A neptunos üzenetekben az szerepelt, hogy az elkövető egy bizonyos Lil AdaM. Ugyanez a név egy 2021-es ügyben is előkerült, amikor a KRÉTA-hoz fért hozzá illetéktelenül egy akkor 13 éves kisvárdai fiú, valótlanul állítva, hogy ő az interneten Lil AdaM néven szereplő debreceni fiú. A rendőrségtől megkérdeztük azt is, hogy a tudomásuk szerint van-e összefüggés az akkori ügy és a mostaniak között. Válaszuk szerint a nyomozás jelenlegi szakaszában nem merült fel az illető neve.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!