Frissítette a Google Earth a mariupoli műholdképeit, alig maradt valami a városból

2023. április 26. – 16:58

Másolás

Vágólapra másolva

A Kelet-Ukrajnában, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolt hónapokig ostromolták az oroszok, itt zajlottak az orosz–ukrán háború legvéresebb támadásai, többek között az a rakétatámadás, ami a menedékként használt színházat érte, és amiben 600 ukrán vesztette életét. A város utolsó ukrán bástyáját, az Azovsztal acélgyárat tavaly május 20-án adták fel az azt védő ukránok, köztük a hírhedt Azov-ezred. Pár nappal később az oroszok elkezdtek a helyieknek orosz útlevelet kibocsátani, az oroszokhoz való átállás „népszavazása” pedig már régen be lett lengetve.

A katonák rengeteg épületet porig romboltak a városban, amire így rá sem lehet ismerni – pontosan ez látszik a Google Earth friss műholdfotóin is. A program ugyanis nemrég frissítette a Mariupolról készített műholdképeit, amelyeken már jól látható az oroszok általi pusztítás, írja a Yahoo.

A Google Earth elvileg havonta frissíti a képeit, de ez a TechCult szerint gyakran különböző okokból elmarad. Azt nem tudni, hogy a mariupoli frissítés mikor érkezett a programba, a twitterezők most kezdték észrevenni a változást.

Bár a lejelentett számok nagyon eltérőek, ukrán szakértők tavaly azt állították, hogy az oroszok legalább 20 000 civilt öltek meg a városban, és az építmények több mint 90 százaléka megsérült vagy teljesen megsemmisült.

A szétbombázott, szétágyúzott, 430 ezresről a becslések szerint 100 ezresre fogyatkozott város egy romhalmaz. Egy ideig a legalapvetőbb dolgok sem működtek, nem voltak elérhetők. Az ostrom eleje óta nem volt áram, gáz, víz, a helyieknek fel kellett iratkozniuk a hatóságoknál, hogy ivóvizet kapjanak, ukrán források szerint volt, hogy kétnapos várakozási idővel.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!