A küldetést teljes mértékben teljesítettük, bár az űrhajó lezuhant

2023. április 26. – 10:23

Másolás

Vágólapra másolva

Habár – mint azt kedd este megírtuk – sikertelen volt az újabb kísérlet arra, hogy magánűrhajó landoljon a holdon, a Hakuto-R nevű holdjárót fellövő Ispace cég alapítója és vezérigazgatója, Takesi Hakamada egyáltalán nem elégedetlen a misszióval. Szerdán az Ispace közölte, hogy a tervezett holdra szállási előtt elvesztette a kapcsolatot a szondájával, és „nagy a valószínűsége” annak, hogy a Hakuto-R „végül keményen landolt a Hold felszínén”.

Takesi Hakamada ezután mondta azt, hogy bár most nem sikerült a holdra szállás, teljes mértékben teljesítették a küldetést, mivel rengeteg adatot és tapasztalatot szereztek azzal, hogy képesek voltak végrehajtani a leszállási szakaszt. Josef Aschbacher, az Európai Űrügynökség (ESA) főigazgatója pedig arról beszélt: meggyőződése, hogy a Hakuto-R küldetése csak a kezdete a sok lenyűgöző projektnek és tevékenységnek.

A 2,3 méter magas, kiterjesztett leszálló talpakkal 2,6 méter széles Hakuto-R tavaly decemberben indult a SpaceX amerikai űripari cég Falcon-9 hordozórakétájával a floridai Cape Canaveralból. A leszállóegység hosszabb, energiatakarékosabb útvonalon haladt, meghajtásához felhasználva a Föld és a Nap gravitációját. Rakományában volt egy kis rover (holdjáró) az Egyesült Arab Emírségekből és egy még kisebb kétkerekű robot a japán Jaxa űrügynökségtől és a japán Tomy játékgyártótól.

A mostani kudarc azt is jelenti, hogy továbbra is csak állami űrkutatási ügynökségek missziói jutottak el a holdra. Két amerikai magáncég, az Astrobotic és az Intuitive Machines szintén tervezi már saját holdmisszióját – írja az MTI.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!