Az utolsó pillanatban hiúsult meg a japán Ispace Hold-missziója

2023. április 25. – 20:14

Másolás

Vágólapra másolva

A japán Ispace űrkutatási vállalat pillanatokkal a tervezett landolási idő előtt elvesztette a kapcsolatot a kereskedelmi Hold-szondájával – írja az MTI.

A leszálló modul nagyjából egy órája tért le 100 kilométeres Hold körüli pályájáról, megkezdve az ereszkedést és sebessége csökkentését. De a szakemberek nem tudják megerősíteni a Hakuto-R helyzetét, mivel nem fogtak semmilyen jelet, amiből az űrszonda állapotára tudnának következtetni.

A holdra szálló misszió a vállalat közlése szerint ezzel feltételezhetően kudarcba fulladt, az összes eddigi kereskedelmi próbálkozáshoz hasonlóan.

A 2,3 méter magas és kiterjesztett leszálló talpakkal 2,6 méter széles Hakuto-R tavaly decemberben indult a SpaceX amerikai űripari cég Falcon-9 hordozórakétájával a floridai Cape Canaveralból. A mostani eseményt élőben lehetett nyomon követni a tokiói repülésirányítás központjából a vállalat YouTube-oldalán.

A misszió célja többek között az lett volna, hogy eljuttassa a Holdra az Egyesült Arab Emírségek űrkutatási hivatala által kifejlesztett holdjárót és a Japán Űrkutatási Hivatal (JAXA) kisebb méretű robotját.

Mindeddig csak állami űrkutatási ügynökségek missziói jutottak el a Holdra. Két amerikai magáncég, az Astrobotic és az Intuitive Machines szintén tervezi már saját Hold-küldetését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!