Túl élethű lett egy videójáték, az alkotójának bizonyítania kellett, hogy ez nem a valóság

2023. április 24. – 12:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt napokban futótűzként terjedt az interneten az Unrecord nevű belső nézetes videójáték első játékmenet-előzetese, a gémerszaklapokon túl a mainstream sajtóban is. A játék a kétperces bemutató alapján annyira élethűnek tűnt, hogy az alkotójának bizonyítania kellett, hogy itt bizony nincs trükk, nem kamerás felvételeket és nem is előre renderelt videót mutogatott, az Unrecord valós időben néz ki úgy, ahogy kinéz. Mielőtt továbbmennénk, meg is mutatjuk, hogy ez mit takar, íme:

A fenti játékmenet után alighanem önök is értik már, hogy mire a nagy felhajtás. A testkamerás felvételeket idéző, a kézmozgást is realisztikusan követő kamera, a valódi felvételeket idéző effektek és természetesen a környezet hihetetlen részletessége miatt a játékmenet már-már zavaróan valóságosnak tűnik. Persze ha csak a grafikára fókuszálunk, akkor könnyen megtörik az illúzió, de látszik a korábban egy látványos bemutatóban és a 2021 végén kiadott Mátrix-demóban is lenyűgöző látványt produkáló, Unreal Engine 5 nevű grafikus motor ereje.

Az például eleve hihetetlen, hogy ez egy valós időben játszható játék – bár azt egyelőre nem tudni, hogy milyen vas kell ahhoz, hogy tényleg így nézzen ki –, de a fejlesztést vezető Alexandre Spindler nem hagyott kétséget efelől. Spindler múlt csütörtökön az Unreal Engine fejlesztői környezetében is megmutatta a projektet, és Steamen is hangsúlyozzák, hogy márpedig egy játékról van szó. Az is kiderült, hogy az először tavaly októberben megvillantott Unrecord megjelenéséről egyelőre semmit nem lehet tudni, mint írták, az akkori videó váratlan sikere miatt gyorsították fel a fejlesztést, és jelentették be most a játékot, hogy meg tudják lovagolni ezt a hullámot.

Szűk egy éve egyébként nagyot futott egy hasonló videó, amely az Unreal Engine 5 erejét kombinálta a valósághű kamerakezeléssel, ennek alkotója a Japánban található Tojama egyik vasútállomását járta be. Ez persze egy jóval kevésbé ambiciózus projekt volt, mint az Unrecord, és az alkotó azt is hangsúlyozta, hogy bár a demót lehet valós időben is futtatni, úgy nem néz ki ennyire jól – főként az optimalizáció hiánya miatt –, ezért egy előre renderelt, nagy felbontású videón mutatta be. Az élethűnek tűnő kameramozgás is egy VR-kontrollernek köszönhető, míg az Unrecordnál billentyűzet-egér kombóval is jelen van ugyanez a hatás.

Az Unreal Engine 5-öt jelenleg a Fortnite-on kívül nem használja más, már megjelent játék, ám annak ellenére, hogy a Fortnite sosem a lenyűgöző látványvilágáról volt híres, itt is egyértelműen látszik, hogy mekkora a fejlődés. Arról nem is beszélve, hogy a legutóbbi, március végi konferencián bejelentett, fortnite-os Unreal Editorban olyan játékokat lehet létrehozni, amik a legkevésbé sem tűnnek Fortnite-nak. Az Unrecord példájából pedig az is látszik, hogy a videójátékok kifelé kacsintgatnak a természetellenesség völgyéből, és a következő években egyre nehezebb lesz eldönteni, hogy a valóságot látjuk vagy sem – pláne ha a grafikus motort egyéb, az illúziót erősítő kreatív megoldások is kísérik.

Az Epic Gamesnek ráadásul nem is csak a lenyűgöző grafikai részletesség van a tarsolyában, ugyancsak március végén rántották le a leplet arról is, hogy a 2021 elején bemutatott MetaHuman már ott tart, hogy pillanatok alatt teljesen élethű arcmimikát lehet összedobni egy telefonnal készített videó alapján. Ezzel kapcsolatban mutatták meg azt is, hogyan fognak kinézni az arcok a legkorábban idén év végén érkező Hellblade II-ben, és a fentiek után talán nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy egészen elképesztően.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!