A Moderna vezető orvosa szerint tíz év múlva a rák is gyógyítható lehet az mRNS-oltással

2023. április 8. – 10:58

Másolás

Vágólapra másolva

Rák és szívbetegség ellen is fejlesztenek vakcinákat, amik néhány évtizeden belül már milliók életét menthetik meg – írja a Guardian.

Egyes kutatók szerint a koronavírus elleni oltás sikerének köszönhetően 15 évnyi előrelépés történt 12-18 hónap alatt. Dr. Paul Burton, a Moderna gyógyszergyártó cég vezető orvosigazgatója elmondta, hogy szerinte már öt éven belül képesek lesznek vakcinás kezeléseket kínálni „mindenféle betegségterületre”.

Burton szerint több légúti fertőzést is le lehetne fedni egyetlen injekcióval – így a veszélyeztetett emberek védelmet kaphatnának a koronavírus, az influenza és az RSV légúti vírus ellen is. De a szakértő szerint az mRNS-terápia olyan ritka betegségek ellen is használható lehet, amelyekre jelenleg nincs gyógyszer.

„Úgy gondolom, hogy tíz év múlva már közel lehetünk ahhoz, hogy felderítsük egy betegség genetikai okát, és viszonylag egyszerűen, mRNS-technológiával át tudjuk szerkeszteni, és ki tudjuk javítani a hibát” – mondta Burton. Korábban a BioNTech alapítója is optimistán nyilatkozott arról, hogy tíz év múlva már a rákot is gyógyítani lehet majd az mRNS-vakcinákkal.

A Moderna rákos megbetegedések elleni vakcinát fejleszt, amelyről úgy vélik, hogy személyre szabott megoldásokat kínálhat majd a betegek számára. Elméletben ez úgy néz ki, hogy az mRNS-alapú, rák elleni vakcina figyelmeztetné az immunrendszert a beteg szervezetében növekvő rákra, hogy megtámadhassa és elpusztíthassa azt anélkül, hogy az egészséges sejteket kár érné.

Leegyszerűsítve a következő lehet majd a folyamat: az orvosok biopsziát vesznek a beteg daganatából, aminek a genetikai anyagát szekvenálják, és azonosítják az egészséges sejtekben nem előforduló mutációkat. Ezután egy gépi algoritmus azonosítja, hogy ezek közül a mutációk közül melyek felelősek a rák növekedésének elindításáért, és hogy a mutációk által kódolt abnormális fehérjék mely részei váltanak ki leginkább immunválaszt. Ezután a legígéretesebb antigének mRNS-eit legyártják, és személyre szabott „vakcinába csomagolva” beadják a betegnek, hogy a szervezete meg tudjon küzdeni a betegséggel.

Februárban az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a Moderna egyik oltóanyagát áttörést jelentő terápiának minősítette a bőrrákos melanómában szenvedő betegeknél nemrégiben elért eredmények alapján. Ez azt jelenti, hogy felgyorsítják az oltóanyag hatósági felülvizsgálatát.

A tudósok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a felgyorsult fejlődés, amely az elmúlt három évben „nagyságrendekkel megugrott”, kárba vész, ha nem tartják fenn a magas szintű befektetéseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!