Az ajahuaszkától összeomlik az agy normális berendezése egy friss kutatás szerint

2023. március 21. – 13:39

Az ajahuaszkától összeomlik az agy normális berendezése egy friss kutatás szerint
Ajahuaszka főzet – Fotó: Helder Faria / Moment / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az agy több nagy fejlettségű részére, így a döntéshozatali és képzelőerőért felelős területeire is erős hatást gyakorol az ajahuaszka tudatmódosító főzet, írja egy friss kutatás alapján a Guardian. A tudatmódosító hatású főzet, ami az Amazonas menti törzsek rituális szertartásainak évszázadok óta központi eleme, a magyar mainstreambe akkor került be, amikor nyár közepén öntudatlanul, ruha nélkül, törött csontokkal talált rá egy férfi Béres Anett egykori Való Világ-szereplőre egy baranyai szőlőültetvényen. Miután kiderült, hogy Béres Anett Sáfrány Emesével egy spirituális teaszeánszon vett részt, ahol ajahuaszkát ittak, részletesen írtunk az ajahuaszkáról, és a Telexnek nyilatkozott Szigeti Balázs, az Imperial College London kutatója is.

Ennek az intézetnek a kutatói most közölték friss kutatásukat is, amiben azt vizsgálták, pontosan hogyan hat az agyműködésre: húsz egészséges önkéntesnek adtak be húsz milligramm dimetiltriptamint (DMT), azt a hallucinogén vegyületet, amit a Psychotria viridis cserjéből vonnak ki. Az alanyok agyműködését EEG- és funkcionális MRI-vizsgálattal figyelték a szer bevétele előtt, alatt és utána is.

A kísérlet résztvevői a vizsgálat alatt végig visszajelzéseket adtak arról, hogy éppen milyen intenzív az élmény, amit átélnek. A cikkben megjegyezték, hogy a laboratóriumban egyik vizsgált alany sem hányt, mert a hagyományos ajahuaszkafőzet hánytató hatású összetevőjét nem használták.

A vizsgálat eredményeit az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közölték, és a tudomány mai állása szerint ezek adják jelenleg a legpontosabb képet a pszichedelikus szerek hatása alatt álló emberi agy működéséről. A rögzített adatokból kirajzolódik, hogy a DMT hatására összeomlik az agy normális hierarchikus berendezése, zűrzavarossá válik az elektromos aktivitás, megbomlik a megszokott összeköttetés az egyes agyterületek között – mondta a vizsgálatot vezető Chris Timmermann. Szerinte minél intenzívebb az élmény, annál jellemzőbb ez a felfokozott kapcsolódás az agy különböző részei között, a kommunikáció kaotikussá, rugalmassá és gördülékenyebbé válik.

Robin Carhart-Harris, a Kaliforniai Egyetem neurológia- és pszichiátriaprofesszora azt mondta, hogy az ajahuaszka elképesztően erős hatású abban a dózisban, amelyben szokás használni. Az emberek olyasmikről számolnak be, hogy az ital hatása alatt olyan érzésük van, mintha elhagynák ezt a világot, és áttörnének egy másik rendkívül összetett világba, ahol időnként olyan lényekkel találkoznak, akikről az a benyomásuk, hogy különleges, istenekéhez hasonlatos hatalmat gyakorolnak felettük.

Ez a kutatás azt mutatja meg, hogy mindennek hátterében az áll, hogy a DMT lebontja az agy alapvető hálózatait, és az egyes részterületek összemosódnak, kevésbé lesznek egymástól elkülöníthetőek, a főzet hatása alatt leépülnek a gátlások és a korlátok, az agyműködés kaotikussá válik. „Hasonló történik akkor is, amikor álmodunk, tehát ez még csak a kezdet annak a kérdésnek a megfejtésében, hogy a DMT hogyan képes ilyen drámai módon megváltoztatni a tudatot” – mondta Carhart-Harris.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!