David Guetta rátalált a deepfake hangra, csinált is gyorsan egy számot Eminemmel

2023. február 9. – 11:00

Másolás

Vágólapra másolva

Ismerik azt a számot, amiben Eminem azt mondja, hogy „This is the future rave sound / I’m getting awesome and underground”? Ne csüggedjenek, ha nem, a valódi Eminem ugyanis sosem mondta ezt, a mesterséges intelligenciának hála viszont David Guetta francia producer mégis el tudta érni, hogy a szöveg benne legyen egy számában. Guetta még a múlt héten posztolt erről egy videót, amit szerdán a YouTube-csatornájára is feltöltött.

Első ránézésre elég meghökkentő, hogy mennyire pontosan sikerült imitálni Eminem hangját, dacára annak, hogy Guetta saját bevallása szerint csak viccből csinálta az egészet. A folyamat elmondása szerint úgy nézett ki, hogy egy MI-vel íratott egy egy verzét a future rave műfajról, aztán egy hanggeneráló modellbe bemásolta a szöveget, és kész is volt a futurisztikus kollab. Az nem derült ki, hogy mit használt, de előbbihez kézenfekvőnek tűnik a ChatGPT, utóbbihoz meg ott van az Uberduck vagy a nemrég demóhétvégét tartó ElevenLabs modellje. A végeredményt alább lehet meghallgatni, hivatalosan természetesen nem lesz kiadva:

A mesterséges intelligenciával generált deepfake hangok egyébként egyáltalán nem számítanak újdonságnak. 2019-ben már sikeresen használtak egy ilyet arra, hogy pénzt csaljanak ki egy német tulajdonú angol cég vezérigazgatójától úgy, hogy a csalók az anyavállalat vezetőjének adták ki magukat a telefonban. Híresebb előadókat is többször imitáltak már, Eminem pedig évek óta különösen kedvelt célpontnak számít, szóval Guetta valójában eléggé le van maradva.

A Calamity AI 2020 novemberében egy Mark Zuckerberget diss tracket adott az MI Eminem (vagy EMInem) szájába, pár hónappal később meg a patriarchátus ellen küldte harcba, méghozzá az ugyancsak kamu Kanye West oldalán. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy az utóbbi hónapokban egyre értelmetlenebb Eminem számok kezdtek el terjedni az interneten. Itt van például egy arról, hogy a rapper használt autót akar venni, de helyette élete legrosszabb élményében lesz része, és közben hamar rájön, hogy „egy kibaszott ősember autóját vette meg”. A személyes kedvencem viszont az alábbi szám, ahol Eminem egy második századi hadúr.

Korábban egyébként létezett egy Drake-generátor is, de ezt azóta már lelőtték, alighanem a komoly szerzői jogi aggályok miatt. Ez egyébként nem is az egyetlen probléma a deepfake hangokkal, a már emlegetett ElevenLabs demója például (egyáltalán nem meglepő módon) gigantikus 4chanes trollkodásba torkollott, Mein Kampfot felolvasó Emma Watsonnal, Alexandra Ocasio-Cortez ellen rasszista kirohanást intéző Ben Shapiróval és Rick Sanchezzel a Rick és Mortyból, aki arról beszélt, hogy halálra fogja verni a feleségét. Nyilván nem függetlenül attól, hogy a hangját kölcsönző Justin Roiland többek közt azért is van éppen bajban, mert a gyanú szerint bántalmazta a feleségét. A mesterséges intelligenciáról szóló cikkeinket itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!