A Samsung egyik vezetője 11 éves korig nem adott a gyerekének okostelefont

2023. február 3. – 23:30

Másolás

Vágólapra másolva

A Samsung Egyesült Királyságbeli leányvállalatának vezetője elmondta, hogy 11 éves koráig nem adott a lányának okostelefont, írja a BBC.

James Kitto szerint bármilyen korban is kapnak az emberek telefont, fontos, hogy biztonságban legyenek az interneten. A Childwise nevű kutatócég tanulmánya szerint a kilenc- és tízévesek háromnegyedének van mobiltelefonja, vagy legalábbis könnyen hozzáfér valamely családtagjának készülékéhez.

Ugyanez a jelentés – Childwise Monitor 2023 – megállapította, hogy az öt- és hatévesek 8 százalékának van saját telefonja, és 8 százalékának van hozzáférése egy családtag vagy barát telefonjához, míg a hét- és nyolcévesek esetében ez az arány 43, illetve 23 százalék.

Egy a hét elején készült brit felmérésben 16 és 21 év közötti fiatalokat kérdeztek arról, hogy mikor láttak először pornót. A válaszok alapján kilencéves korukra a gyerekek 10 százaléka látott már pornót, 11 éves korukra pedig 27 százalékuk, 13 éves korukra pedig már a felük találkozott vele.

Nemrég mi is írtunk arról, hogy elsőre mellbevágó adat, hogy akár egy 9-11 éves gyerek is találkozhat pornóval a neten, a középiskolások között pedig már szinte alig van olyan, aki ne látott volna pornográf tartalmat. A rossz hír az, hogy a pornó nemcsak egyéni szinten romboló és káros, hanem egy egész nemzedék szexuális szokásait írhatja át úgy, hogy az aztán köszönőviszonyban se lesz a valósággal. Vagy ha úgy vesszük, új valósággá válik. A jó hír az, hogy hiába elkerülhetetlen, hogy úthengerként dübörögjön be egy kamasz életébe, lehet tenni a rombolása ellen még olyankor is, ha már megtörtént a baj. Két pszichológussal mélyedtünk el a témában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!