Soha nem voltak még olyan melegek az óceánok, mint tavaly

2023. január 11. – 09:43

Másolás

Vágólapra másolva

A világ óceánjai tavaly voltak a valaha mért legmelegebbek, ami igazodik a globális időjárási mintákhoz – írja a Guardian.

Az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt felhalmozódott többlethő közel 90 százalékát az óceánok nyelik el. Az 1958-tól kezdődő méréseken az látszik, hogy az óceánok hőmérséklete folyton emelkedett, ez a melegedés 1990 után fel is gyorsult. A megbízhatónak számító hőmérsékletmérések egészen 1940-ig nyúlnak vissza, de valószínűsíthető, hogy az óceánok most a legmelegebbek az elmúlt ezer évben.

Az óceánok körülbelül 10 zettajoule-lal több hőt nyeltek el 2022-ben, mint 2021-ben. Ez nagyjából annyi hő, mintha a Földön minden ember negyven hajszárítót használna egyszerre, megállás nélkül.

A tavalyi várhatóan a negyedik vagy ötödik legmelegebb év lesz, ha a levegő hőmérsékletét nézzük. A most nyilvánosságra hozott kutatás szerint a Föld energia- és vízciklusa jelentősen megváltozott az emberi tevékenység által kibocsátott üvegházhatású gázok miatt, ami a Föld éghajlati rendszerében átható változásokat idéz elő.

A melegebb óceánok következtében sokkal több csapadékra van esély, ennek nyomait az elmúlt években már láthattuk Európában, Ausztráliában és jelenleg az Egyesült Államok nyugati partján is. Emellett egyre gyakoribbak a rekordokat megdöntő hőhullámok és aszályok az északi féltekén, ami összhangban van az óceánok intenzív felmelegedésével. Az óceánok felmelegedése és a szélsőséges időjárási hatások mindaddig sokszorozódni fognak, amíg az emberiség el nem éri a nulla kibocsátást – írja a kutatás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!