Teljes településeket telepítettek ki az áradások miatt Kaliforniában, 12 halálos áldozata van a viharos időjárásnak

2023. január 10. – 05:37

Teljes településeket telepítettek ki az áradások miatt Kaliforniában, 12 halálos áldozata van a viharos időjárásnak
Fotó: Justin Sullivan / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kaliforniában megint több tízezer embert kellett kitelepíteni a földcsuszamlások és az áradások miatt, írja az MTI. Az esőzések miatt utakat kellett lezárni, több tízezer háztartás maradt áram nélkül. Gavin Newsom kaliforniai kormányzó közlése szerint az elmúlt tíz napban tizenkét halálos áldozata volt a viharos időjárásnak.

A Los Angeles mellett fekvő, tengerparthoz közeli Montecito nevű településen és a környező völgyekben is mindenkit kitelepítettek. Öt éve huszonhárman vesztették életüket sárlavina és a földcsuszamlás miatt a településen, és száz lakóház semmisült meg. Hasonló intézkedésre kényszerültek Wilton városában is.

San Francisco közelében, Santa Cruz megyében 32 ezer embernek kellett elhagynia otthonát hétfőn, szintén az esők következtében kiöntött vízfolyások miatt. Az autóútra omlott törmelék miatt a régiót San Franciscoval összekötő hegyi utat lezárták.

A szélviharok miatt százezreknél szünetelt az áramszolgáltatás, a hétvégén és hétfőn is több tízezer lakás volt áram nélkül, a viharok miatt sok iskola is zárva maradt. A kaliforniai kormányzó kérésére Joe Biden elnök még vasárnap este veszélyhelyzetet hirdetett ki Kalifornia államban, ami szövetségi pénzügyi forrásokat tesz elérhetővé az állam hatóságai számára a védekezéshez és károk elhárításához.

A vihar következtében megrongálódott út Kaliforniában – Fotó: Neal Waters / 2023 Anadolu Agency
A vihar következtében megrongálódott út Kaliforniában – Fotó: Neal Waters / 2023 Anadolu Agency

A meteorológusok az elmúlt évek legkomolyabb viharáról beszélnek.
San Francisco körzetében a hétvégi összesítés alapján az elmúlt két hétben több, mint 250 milliméter eső esett, és megdőlt a napi csapadékrekord is. Az állam hegyvidéki keleti részén, a Sierra Nevada hegységben rég nem látott mennyiségű hó hullott, a Keleti-Sierrában december 26. óta már három métert meghaladó hó esett.
Állami tisztségviselők még múlt kedden arról számoltak be, hogy a Sierra Nevada hegységben lehullott hó vastagsága rendkívül kedvező, az év elején szokásos átlagos mennyiség 174 százaléka borítja a hegységet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!