A Moderna szerint a koronavírus-vakcináknál használt technikával sikeresen lehet kezelni a bőrrákot

2022. december 15. – 11:59

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-vakcinákat is gyártó Moderna kedden biztató eredményekről számolt be, egy köztes vizsgálat szerint a hírvivő RNS-t használó technológiájukkal a bőrrák egyes típusait is sikeresen lehet kezelni.

A közelmúltban lezajlott kutatás 157 beteg útját követték. Mindannyiukat a melanóma (bőrrák) egyik súlyos típusával diagnosztizálták. A betegeket megműtötték majd egy gyakran alkalmazott rákgyógyszerrel és a bevett ellátási móddal, vagy a rákgyógyszer és a Moderna vakcinájának kombinációjával kezelték. A Moderna a vakcinákat személyre szabottan, a betegek DNS-éhez tervezte. A tanulmány konklúziója pedig az lett, hogy azoknál a betegeknél, akiknél gyógyszert és vakcinát is alkalmaztak, azoknál 44 százalékkal csökken a rák kiújulásának és a halálozásnak az aránya a csak gyógyszerrel kezeltekhez képest.

Stéphane Bancel, a Moderna ügyvezetője azt mondta a Business Insidernek, hogy számára ez az eredmény olyan, mint amikor a Covid ellen sikerült vakcinát fejleszteniük. „Az ellenség most a rák, és tudjuk, hogy a technológia működik.”

A rák gyógyításánál is ugyanazt az elvet használják, mint a koronavírusnál, ez pedig mRNS-technológia. Az mRNS-sel az immunsejtekbe a daganatos sejtek felismerését segítő információt juttatják, ezután pedig a sejtek olyan fehérjéket kezdenek el termelni, amelyek segítenek legyőzni a rákos sejteket.

Bancel szerint a rák kezelésében még jobb eredményeket érhetnek el, ami piaci felfutásban is megjelenhet, több milliárd dolláros forgalmat lát maga előtt, a Modernát pedig onkológiai vállalatként.

Ehhez persze a versenytársuknak, a szintén koronavírus-vakcinákkal ismertté vált, BioNTech-Pfizernek is lehet egy-két szava, hiszen ez a biotechnológiai cég is mRNS-alapú oltásokat fejlesztett, éppen a rákgyógyászati kutatásaik oldalágaként. A BioNTech 2030-ra prognosztizálta az mRNS-rákterápia bevezetését.

Bár a kutatás ismertetésének hatására 21 százalékkal megugrott a Moderna részvényeinek értéke, több elemző hűti a kedélyeket. Brad Loncar biotechnológiai befektető szerint a cég jól döntött, hogy olyan betegcsoportra koncentrált, amelyiknél műtét előzte meg a kezelést, de a melanóma olyan típusú rák, amelyekre könnyebb immunterápiát fejleszteni.

„Az a tény, hogy a melanomában sikerrel járt, semmiképpen sem garancia arra, hogy más rákos megbetegedésekben is sikeres lesz” – mondta Loncar

Bancel azt nyilatkozta, hogy partnerükkel, a Merckkel még más ráktípusokon is tesztelik majd a vakcinájukat, de az elismerte, hogy a kutatásaik még évekig elhúzódhatnak, ahogy a forgalomba hozatali engedélyeztetés is.

Daina Graybosch, az SVB Securities elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy már eddig is több kísérleti rákgyógyszer tűnt ígéretesnek a második fázisú vizsgálatokban, de a harmadik fázisban már csalódást okoztak. Ő részletesebb kutatási eredményeket szeretne látni a most közölteknél, és megvárná a tanulmány publikálását is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!