Több mint 600 ezer forintba fog fájni Mark Zuckerberg új VR-szemüvege

2022. október 11. – 23:09

Másolás

Vágólapra másolva

A várakozásoknak megfelelően a Meta éves konferenciáján, a Connecten rántotta le a leplet Mark Zuckerberg a cég legújabb VR-szemüvegéről, a Meta Quest Próról, amit már meg is lehet rendelni. A Quest Pro mellett idén az is kiderült, hogy a Meta partnerségre lép a Microsofttal és a cég digitális avatárjairól is sok szó esett, azaz megint kiderült, hogy Zuckerberg a rengeteg buktató és kudarc ellenére még mindig komolyan gondolja a metaverzumos törekvéseket.

A lényeg természetesen a Quest Pro volt idén, amiről nagyon röviden összefoglalva az derült ki, hogy jóval kompaktabb lesz a Quest 2-nél, közben viszont javul a képminőség, képes lesz követni a felhasználó szemmozgását, és a teljesítmény is jobb lesz, hála a Qualcomm most bejelentett Snapdragon XR2+ Gen 1 lapkakészletének, amely a gyártó szerint minden tekintetben hatékonyabb lesz az elődjénél. A hozzá való két kontrollert is alaposan átdolgozták, a beépített szenzorok miatt állítólag sokkal inkább lesznek majd a kezünk meghosszabbításai, így sokkal jobb lesz őket használni. A bemutatón az is kiderült, hogy a Quest Próban egyesül majd a virtuális valóság (VR) és a kiterjesztett valóság (AR),

így elméletileg a metaverzumos álmok középpontjában álló kevert valóság megalkotására is alkalmas lesz majd.

Ahogy azt maga Zuckerberg is leszögezte, ez egy prémium termék, amit azoknak ajánlanak, akik a legjobb elérhető teljesítményre vágynak vagy akik munkára akarják használni, ennek pedig meg is lesz az ára. A Quest Pro 1500 dollárba kerül, több mint háromszor annyiba, mint a Quest 2 – ezt jelenleg 215 ezer forintért lehet megvenni, míg a Quest Pro árcédulája átszámítva 664 ezer forintra jön ki –, de azt érdemes hozzátenni, hogy a legfrissebb pletykák alapján az Apple egyelőre hivatalosan nem bejelentett, ugyancsak kevert valóságos szemüvege még ennél is drágább lehet majd.

A keddi bemutatón az is kiderült, hogy a Microsoft együttműködést kötött a Metával, így a Teams, a Microsoft 365 és a felhő alapú videójátékos Xbox Cloud Gaming hamarosan elérhetővé válik a Quest-szemüvegeken is. Utóbbiról Satya Nadella azt mondta, hogy a játékosok Xbox-kontrollerrel játszhatnak majd játékokat úgy, hogy azokat egy hatalmas, virtuális képernyőre vetítik majd ki a Questtel. Hogy ez miért lesz jobb, mint egy nagy monitoron vagy tévén játszani, az nem derült ki, ahogy az sem, hogy mikor érkezik meg az Xbox Cloud Gaming a Meta szemüvegeire, de az biztos, hogy valamikor majd jön.

Emellett pedig a cég virtuális avatárjai is szóba kerültek, kiderült többek közt az is, hogy jövőre búcsút inthetünk majd a bizarr lebegő felsőtesteknek, mert a Meta végre megoldotta, hogy a Horizon Worlds nevű platformot benépesítő karaktereknek legyen lábuk. Az új, továbbfejlesztett avatárok egyébként viszonylag jól néznek ki, a mostani, augusztus végén közröhej tárgyává váló verzióknál meg tényleg fényévekkel jobbak, de az még mindig nem derült ki, hogy ez miért lesz jobb, mint a valóság. Az is kiderült, hogy az avatárokat többek közt az Instagram Reelsben meg videóhívásokban is lehet majd használni, és volt szó a szintén fejlesztés alatt álló fotorealisztikus avatárokról is,

amiknek a gyakorlati hasznát szintén meg lehet kérdőjelezni, de a technikai megvalósításukat tekintve mindenképpen figyelemreméltóak.

Idén tehát Zuckerberg megint egyértelművé tette, hogy bár a rengeteg marketinges szöveg és a varázslatos jövőképek ellenére a Metához tartozó Reality Labs az előző negyedévben 2,8 milliárdos veszteséget hozott össze, tavaly október óta még mindig látványosan az úgynevezett metaverzumban látja a Facebook jövőjét. Arról, hogy mi az a metaverzum, és miért lett bele hirtelen szerelmes az összes milliárdos tech-óriáscég, részletesen ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!