Miért üvölti valaki a rendőr arcába, hogy „nem vagyok személy, Ember vagyok”?

2022. szeptember 29. – 23:38

Miért üvölti valaki a rendőr arcába, hogy „nem vagyok személy, Ember vagyok”?
Részlet a 2022. szeptember 24-i, balatonszemesi rendőri igazoltatásról készült felvételből – Forrás: YouTube

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán írtuk meg, hogy egy férfit és egy nőt igazoltatott a rendőrség Balatonszemesen, a pár azonban megtagadta, hogy felmutassa a személyi igazolványát a hatóságnak. A helyzet Magyarországon eddig ritkán látott történetté fajult: a tiltakozó páros levideózta a rendőröket, akik higgadtan jelezték nekik, hogy igazoltatás zajlik.

A videót ezután az igazoltatottak saját igazuk bizonyításaként feltöltötték a YouTube-ra, és az vírusszerűen terjed azóta is, már 200 ezer felett van a nézettsége. A rendőrség is reagálni kényszerült végül, közleményt adott ki arról, hogy a kollégák szakszerűen jártak el.

A közlemény valószínűleg azért sem volt túlzás a rendőrség részéről, mert az igazoltatást megtagadó két ember érvei nem először hangzottak el igazoltatáskor – igaz, eddig ezeket jellemzően külföldi és nem hazai hírekből hallottuk. Az „érveken” olyanokat értünk, mint

  • „Önök nem közfeladatot látnak el, hanem cégként működnek!”
  • „Te jogilag érvénytelen vagy.”
  • „Te egy Amerikában bejegyzett cégnek nem tudsz a hatósága lenni!”

A törvényt és az igazoltatást megtagadó két ember a videó mellett azt írja, „az UCC törvények ellenére” igazoltatták őket (UCC = Uniform Commercial Code, magyarul Egységes Kereskedelmi Kód). Most már aztán tényleg jogosan merül fel százezernyi emberben a kérdés: mégis miről beszélnek, mi a csudát jelent az, hogy „én Ember vagyok, nem személy”?

Miért beszélünk most összeesküvőkről?

A válasz a Magyarországot, mint államot, az Alaptörvényt, a magyar hatóságokat tagadó, többfelé ágazó, szélsőséges összeesküvés-hívő közösségben rejlik. Az UCC-sek olyan konteósok, akik kifejezetten az ilyen helyzeteket tagadják meg demonstratívan, mint a rendőri igazoltatás. De mielőtt ezt bővebben is tárgyalnánk, fussunk egy kört akörül, mi az oka annak, hogy kifejtjük, miért nem érdemes annyival elintézni az egészet, hogy egyszerű futóbolondok.

Egyrészről azért, mert újszerű eset Magyarországon, hogy egy jogszerű igazoltatás után a rendőrség nemcsak közleményt ad ki, de az eljáró rendőröket elismerésben is részesíti (lássuk be, a videó alapján ezt már csak a hidegvérük megőrzése miatt is megérdemelték). A YouTube-ra feltöltött videók szerint voltak már hasonló UCC-s igazoltatások Magyarországon is, csak egyik sem kapott ekkora visszhangot.

Másrészről pedig azért is érdemes róluk beszélni, mert a konteó egyre nagyobb kört ér el. A különböző saját platformjaikon több száz fős közösségeik vannak, a Facebookon több ezer fős csoportokat is találni a témában. Egy részük azt állítja, hogy „elérik a magyar családok 10%-át”, de ez azért finoman szólva is túlzásnak tűnik.

Egy, a Facebookon petíció formájában terjedő tartalom
Egy, a Facebookon petíció formájában terjedő tartalom

Tehát összességében arról van szó, hogy bármilyen szürreálisnak és viccesnek tűnik egy-egy ilyen videó, azért annyira mégsem vicces. Ennél az egy esetnél jóval többen vannak azok, akik egy igazoltatási helyzetben feleslegesen akadályozhatják a hatóságok munkáját. A hasonló gyökerű, de az állam megtagadását jóval extrémebb szintig vivő amerikai mutációk között pedig vannak olyan csoportosulások is, amelyeket terrorista csoportként tartanak számon. Egy ilyenről még a régi Indexen írtunk.

Miért UCC?

Az UCC egy Amerikából átvett konteó. Az eredeti összeesküvés-elmélet nagyjából az 1777-es konföderációs cikkelyekhez tér vissza, innen vezetik le, hogy valójában mindenki független személy, akinek hamis alteregókat ad a mostani, hamis kormány, a hamis hatóság és a hamis Egyesült Államok – de aki felébred, az megszabadulhat az „álkormánytól”. Nagyjából ez az elmélet épült át a magyar konteósok fejébe is, csak itt az amerikai alkotmány helyett egy közelebbi időponttal, 2012-vel (erről később).

Az UCC egyébként létező dolog, egy 1942-es amerikai törvénycsomag-javaslat, amelynek a célja az államok közötti kereskedelem egyenlőbbé és biztonságosabbá tétele volt. Vélhetőleg ennek az egységesített kereskedelmi-gazdasági tervnek a gondolata vett egyesek fejében olyan vad fordulatokat, ami végül a konteó megszületéséhez vezetett. És itt lesz kicsit csavaros a történet, úgyhogy jól figyeljenek: az elmélet szerint

  • Washington DC nem egy város, hanem egy nyilvántartási portál, ami lefedi a világmindenséget – egy gazdasági összefogó erőként;
  • az itt nyilvántartott vállalkozások az embereket rabszolgaként adják-veszik egymás között;
  • az egész Washington, így az ott nyilvántartott összes cég is Izraelé (más forgatókönyvekben a zsidók mellett kommunisták, volt nácik és úgy általában véve háttérhatalmi üzletemberek is birtokolják);
  • az UCC „mindenre vonatkozik a világon, ami gazdasági vagy kereskedelmi”;
  • ergo az országok is cégek, és ki kell az egész rendszerből szakadni, hogy „ne legyünk agymosott rabszolgák”.

Mindebből pengeéles logikával következik, hogy Magyarország is egy ilyen, Amerikában bejegyzett cég, „eladták a Magyar földet és idegenek sarcolják a Magyar Embereket!”. A magyarországi UCC-sek úgy vélik, az egész eladás akkor történt, hétpecsétes titokként, amikor az Alaptörvény 2012-es hatálybalépésével a Magyar Köztársaságból Magyarország lett az ország hivatalos neve. Így lett a fejükben Magyarország egy olyan cég, amelynél ők mindenáron fel akarnak mondani.

Az Alaptörvény tagadói

Ha még tudják követni, most kanyarodhatunk vissza az igazoltatós videóhoz. Mivel a konteósok szerint Magyarország egy cég, az Alaptörvény nem létezik, vagy legalábbis nem érvényes. És ha nem érvényes, akkor az elméleteik alapján nem érvényes a magyar kormány, a magyar törvények és magyar hatóságok sem. És persze a magyar bankok, illetve a náluk fennálló tartozások sem.

Az Alaptörvényt tagadó rész egyébként ismerős lehet: idén kétszer is tüntettek aránylag nagy létszámban az úgynevezett Rend-Szerváltók, egyszer a Margit hídon, egyszer pedig a Vajdahunyad váránál. Ők abban hisznek, hogy Alaptörvény nincs, mert „a ‘89-es, még mindig érvényben lévő, ideiglenes Alkotmányunk kimondja, minden hatalom a népé”. Ezekben a csoportokban ritkán az alapnarratíva része az, hogy Magyarország egy cég, de azért itt is megjelenik az UCC-zés az Alaptörvény tagadása mellett.

Az Alaptörvény ellen tüntető, a Margit hidat elfoglaló 100-200 fős tömeg, 2022. július 29-én – Fotó: Dull Szabolcs / Telex
Az Alaptörvény ellen tüntető, a Margit hidat elfoglaló 100-200 fős tömeg, 2022. július 29-én – Fotó: Dull Szabolcs / Telex

Az Alaptörvényt és a kormányt tagadók halmaza egyébként rendkívül széles spektrumon mozog. Vannak közöttük például fényhívők, vagy olyanok, akik szerint „a kormány pénzzel tartozik nekik”, és ezt rendszerint próbálják is levelekkel behajtani rajta. Egy csoportjuk saját pénzt hozott létre szentkorona néven. Nem csak Amerikában terjednek terrorszervezeti státuszig a szélsőségek, a nemzetbiztonsági szemek már itthon is akadtak Magyarország-tagadó mozgalmakra. A szélsőségek szélsőségét, a Magyar Felelős Nemzeti Kormány nevű mozgalom vezetőit tavaly kapcsolta le a TEK.

Hogy igazából mekkora, és merre ágazik a Magyarország- és Alaptörvény-tagadók csoportja itthon, az elég homályos: a konteó hívei nem egy nagy csoportot alkotnak, hanem sok, egymással kusza kapcsolatban álló, többfelé folyó mozgalmat. Ezek sokszor más szélsőségekkel, konteókkal, akár ősmagyar vallásossággal, vagy a laposföld-elmélettel is társulnak.

Mi bajuk van az igazoltatással?

Az persze önmagában nehezen érthető, miért választ bárki világnézetül egy ennyire bonyolult és szürreális konteót, és hogy miért inkább ezt magyarázza a rendőröknek hosszú perceken át egy félperces igazoltatás helyett. Mint azt az előbbiekben említettük, az UCC-sek szerint a rendőr nem is igazoltathatja őket, már csak azért sem, mert a személyi igazolvány egy Magyarország által kiadott, azaz nem érvényes dolog. Ebből következik a szerdai videó tételmondata is, hogy „én nem személy vagyok, hanem Ember”.

Az igazoltatás folyamata az UCC-s berkekben a következő: személyi helyett először is egy úgynevezett hatósági igazolványt mutatnak a rendőrnek. Ez vagy egy plasztikkártya vagy egy UCC-oldalról kinyomtatott és kitöltött papír, ami szerintük felmenti őket a „Magyarország nevű cég” eljárásai alól. Itt vannak egyébként eltérő forgatókönyvek: van olyan csoport, amely azt javasolja, tagadják meg teljesen az igazoltatást a hívőik, de olyan is, amely szerint érdemes azért jogosítványt mutatni, hogy szokják a rendőrök a hatósági igazolványt is mellette.

De nem csak a rendőri igazoltatásra érvényesek ezek a felmentések: mint írják,

„Minden ADÓSSÁG, BÜNTETÉS, ADÓ, stb..... Törvényesen eltörlésre került 2012-12-25. napjától de szándékosan megtévesztik az EMBEREKET, és nem közlik velük a VALÓS TÉNYEKET!”

Máshogy fogalmazva, az Alaptörvény tagadásának részeként olyanokat is megtagadnak, mint a hitel- és számlafizetés, az adózás és bírságok; és nagyjából bármit, amiben bármilyen bank, kormány vagy rendfenntartó szervezet szerepet játszik.

Az UCC-berkekben mozgó egyik „magyarázó folyamatábra”, ami nagyjából azt szemlélteti, hogy az emberek fizetés helyett küldjenek inkább a hatóságnak/banknak „felvilágosító üzeneteket a valóságról”.
Az UCC-berkekben mozgó egyik „magyarázó folyamatábra”, ami nagyjából azt szemlélteti, hogy az emberek fizetés helyett küldjenek inkább a hatóságnak/banknak „felvilágosító üzeneteket a valóságról”.

A még nem felébredt emberek felvilágosítására egy ügyintéző vagy intézkedő rendőr kezébe próbálnak adni egy udvarias értesítőt is, ami, mint a neve sugallja, nagyon finoman próbálja megmenteni az általuk agymosott rabszolgának tekintett emberek lelkét. Persze azért itt is van turpisság: az igazán jó UCC-élményért és -tanfolyamért, vagy a plasztikkártyás hatósági igazolványért több helyen fizethet változó mennyiségű – a magyar állam által kiadott és elfogadott – pénzmennyiségeket az, aki igazán bele akarja ásni magát az úgynevezett igazságba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!