Orosz denevérekből származó koronavírus képes megfertőzni az embert

2022. szeptember 25. – 09:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz patkósdenevérekben keringő sarbecovírus, pontosabban Khosta-2 képes megfertőzni az embert, ezért a sarbecobvírusok ( a koronavírus egy csoportja) teljes családjával szemben hatékony oltásokra lenne szükség, állapították meg a Washingtoni Állami Egyetem (WSU) kutatói, amiről az Infostart írt.

„Kutatásunk ismételten bebizonyítja, hogy az Ázsián kívüli vadon élő állatokban keringő sarbecovírusok még olyan helyeken is, mint Nyugat-Oroszország, ahol a Khosta-2 vírust találták, globálisan veszélyt jelentenek az emberek egészségére és a SARS-CoV-2 ellen folyamatban lévő oltási kampányokra”

– írta Michael Letko, a WSU virológusa és a tanulmány társszerzője egy közleményben.

A cikk szerint több száz sarbecovírust fedeztek fel az elmúlt években, nagy részüket ázsiai denevérekben. Ebbe a vírus alrendszerbe tartozott az elmúlt évek járványát okozó SARS-CoV-2 is, ami a Covid-19 koronavírust okozta. Igaz a legtöbb ilyen vírus képtelen megfertőzni az embert, de a Szocsi Nemzeti Park közelében élő denevérekben talált Khosta-1 és a Khosta-2 csak kezdetben tűnt ártalmatlannak.

Mostanra már kiderült, hogy a SARS-CoV-2 vírushoz hasonlóan a Khosta-2 is képes a tüskefehérjéjével a sejteket megfertőzni.

A tudósok ezután azt akarták kideríteni, hogy a vírus képes-e kijátszani a korábbi koronavírus-fertőzések vagy a vakcinák által nyújtott immunitást. Oltott emberektől származó szérumot használva a kutatócsoport arra jött rá, hogy a Khosta-2-t a jelenlegi vakcinák nem semlegesítik.

A jövőre vonatkozóan egy pozitív és egy negatív jóslat van: szerencsés, hogy az új vírusból hiányzik néhány olyan genetikai jellemző, amely hozzájárul az emberi megbetegedésekhez. Viszont a kutatók szerint fennáll annak a veszélye, hogy a Khosta-2 egy másik vírussal, például a SARS CoV-2-vel kombinálódva veszélyesebb lehet.

Bár a SARS CoV-2 eredete vitatott, de a legtöbb kutató egyetértett abban, hogy az a vírus is denevérekről juthatott át az emberre. Hasonló eset valószínűleg egyre többször fog előfordulni a jövőben a klímaváltozás miatt, bizonyos fajok (főleg emlősök) élőhelyei ugyanis elviselhetetlenül meleggé válnak, és az állatok elkezdenek majd vándorolni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!