Több ezer új vírus kerülhet át állatokról emberekre a klímaváltozás miatt

2022. április 28. – 15:42

Másolás

Vágólapra másolva

A klímaváltozással járó felmelegedés miatt akár 15 000 vírusfaj ugrálhat különböző fajok között a következő 50 évben – írja egy, a Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány alapján a Sky News. Ahogy bizonyos fajok (főleg emlősök) élőhelyei elviselhetetlenül meleggé válnak, az állatok elkezdenek majd vándorolni.

Ez azonban azzal jár, hogy viszik az élősködőiket és kórokozóikat az ember által sűrűbben lakott területekre. Először valószínűleg más állatfajokkal találkoznak majd, ahogy egy irányba vándorolnak, ekkor fordulhatnak majd elő az első fertőzések. Igazán veszélyes azonban Afrika és Délkelet-Ázsia trópusi, sűrűn lakott részein lehet majd.

A denevérek különösen veszélyesek lesznek majd, mert rengeteg olyan kórokozót hordoznak, amik hatékonyan fertőznek embereket is.

A kutatás vezetője, Colin Carlson szerint a modelljeik alapján a legtöbb állat akkor indul meg, amikor a bolygó átlaghőmérséklete 2 fokkal megemelkedik, mert akkor válik élhetetlenné a korábbi otthonuk.

A szakértők szerint fontos, hogy a hőmérséklet emelkedését az ipari forradalom előtti szinthez képest 1,5 fok alatt tartsuk, bár még ezzel is csak az igazán nagy katasztrófákat kerülhetjük el. A kormányok jelenlegi vállalásai miatt azonban 1,9 fok köré lövik be a várható emelkedést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!