Jön a Google Térkép környezetbarát útvonaltervezője

2022. szeptember 7. – 15:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Google több európai országban, köztük Magyarországon is bevezeti a Google Térkép legújabb funkcióját, a környezetbarát útválasztást, áll a cég közleményében. A funkció még nem elérhető teljeskörűen, és az ötlet sem teljesen új. Megmutatjuk, hogy működik.

A közlemény példája: amennyiben a felhasználó például a budapesti Pál-völgyi-barlangtól szeretne eljutni a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, nagyjából 40 perc menetidővel kell számolnia és könnyedén megtudhatja, hogy merre kell mennie, ha a lehető leggyorsabban szeretne eljutni célpontjához. De mi lenne, ha egy másik lehetőséget is választhatna – egy olyan útvonalat, amely 7 perccel tovább tart, de a várható üzemanyag-fogyasztás közel 29 százalékát takarítja meg vele? Ebben segít a Google Térkép új funkciója, a környezetbarát útválasztás.

Forrás: Google
Forrás: Google

Az új funkcióval tehát olyan útvonalakat is lehet választani, amelyek hozzájárulnak a mérsékeltebb üzemanyag-fogyasztáshoz, ezzel pedig nemcsak pénzt takaríthatnak meg, de csökkenthetik szén-dioxid-kibocsátásukat is. A Google Térkép nemcsak a leggyorsabb, de a leginkább üzemanyag-takarékos útvonalat is megjeleníti. Néhány kattintással megtekinthető a két útvonal közötti relatív üzemanyag-megtakarítás és időkülönbség, így a felhasználók kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet.

A cég szerint a környezetbarát útválasztás funkció hatása szerte a világon érezhető – az Egyesült Államokban, Kanadában és Németországban történő bevezetése óta már nagyjából félmillió tonna szén-dioxiddal került kevesebb a légkörbe, amely 100 000 autó forgalomból való kivonásával egyenértékű.

Az elkövetkező hetekben a Google azt is lehetővé teszi, hogy az Európában, az Egyesült Államokban és Kanadában környezetbarát útvonalat tervező járművezetők kiválaszthassák a motor típusát – benzines vagy gázüzemű, dízel, hibrid vagy elektromos jármű –, hogy a legjobb útvonalat és a legpontosabb üzemanyag- vagy energiahatékonysági becsléseket kapják.

Van mááásik!

A cikk megjelenésének időpontjában a Google Maps új funkciója még nem tesztelhető. Aki arra kíváncsi, hogy ez a dolog hogy működhet, megnézheti a Viamichelin nevű útvonaltervezőn, ami valami nagyon hasonlóra képes, azzal a különbséggel, hogy útiköltséget is lehet vele számolni. Íme egy budapesti útvonal kalkulációja.

Egyébként az alábbi szempontok leginkább döntőek a hagyományos autók fogyasztásában:

  • Megállások és elindulások, mert ezekhez kell a legtöbb bevitt energia a súrlódás és a gravitáció miatt. Vagyis ott fog kevesebbet fogyasztani egy hagyományos autó, ahol nem kell sokszor lassítania és gyorsítania, és/vagy megállnia és elindulnia.
  • A villanyautók esetében mindez másként alakul. Ezek akkor merülnek a leggyorsabban, ha nagyobb állandó sebességgel haladnak, és nem lassítanak vagy fékeznek. Ilyenkor nincs visszatáplálás a kigördülésből és a fékezésekből és bejön a képbe a mindkét műfajnak ártó légellenállás.
  • Az autópályán is lehet(ne) spórolni, ha mindenki kerülné a nagy sebességet, és nem tódulnának egymás nyakára, hogy aztán valakinek lassítania és gyorsítania kelljen ismét. Itt hozzátenném, hogy ha az itthon szokásos 145-150 helyett a többség 110-zel menne, sok üzemanyagot spórolhatna, de nem érne sokkal később célba.
  • A felesleges tetőcsomagtartók, bringatartók, lapos gumiabroncsok – ezek szintén brutálisan megtolják a fogyasztást.

A Google ötlete azon alapul, hogy az alacsonyabb fogyasztás szinte biztosan jobb a környezetnek, vagyis olyan útra viszi – gondolom – az autósokat, ahol kerülhetőek a fenti helyzetek, és nem túl magas, egyenletes sebességgel lehet haladni, lehetőleg kevés hegymenettel.

A takarékos autózás egyre több autóst érdekel a magas üzemanyagárak miatt. Korábbi cikkünk az alaptippekkel itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!