Fákat helyettesítő oxigéntermelő egységeket telepítenének a Marsra

2022. szeptember 1. – 12:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy uzsonnásdoboz-méretű szerkezet, az úgynevezett MOXIE tavaly február óta sikeresen állít elő oxigént a Marson – nagyjából annyit, mint egy átlagos fa a Földön –, kutatók most egy jóval nagyobb teljesítményre képes verziót juttatnának el a Marsra, hogy előkészítsék az emberek megérkezésére a terepet, írta az MTI.

Több száz fa által megtermelt oxigén mennyiségét előállító szerkezet eljuttatása a Marsra – ez a következő célja a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatóinak, akik a Science Advances című folyóiratban tették közzé a MOXIE nevű oxigénfejlesztő szerkezet eddigi működéséről és a kutatás további céljairól szóló tanulmányukat.

Kutatók belehelyezik a MOXIE-t a marsjáróba – Fotó: NASA/JPL-Caltech
Kutatók belehelyezik a MOXIE-t a marsjáróba – Fotó: NASA/JPL-Caltech

A szerkezet a Mars 95 százalékban szén-dioxidból álló légköréből termel oxigént. Eddig hétszer, különböző feltételek közepette indították be a szerkezetet, és a MOXIE minden alkalommal elérte azt a célt, hogy a bolygó felületén levő szén-dioxidból óránként hat gramm oxigént vonjon ki, nagyjából a földi fák sebességével megegyezően.

A MOXIE, amely a NASA bolygókutató központja (JPL) által kifejlesztett Perseverance marsjáró fedélzetén jutott el a Marsra, bebizonyította, hogy minden évszakban és a nap bármely szakában képes feladata ellátására – állapították meg a kutatók.

A projekt vezető kutatója, Michael Hecht megjegyezte, hogy sokat tanultak ebből a kísérletből, amely a jövőbeni, nagyobb léptékű rendszerek alapjául fog szolgálni.

A kutatók elképzelései szerint a MOXIE méretarányosan megnövelt változatát küldenék a Marsra, fák százainak teljesítményét nyújtva. A szerkezet több tíz tonna oxigént lehet képes előállítani, és ez a mennyiség már fedezné a kutatási célokból a Marsa küldött asztronauták igényeit. Ha a MOXIE nem lenne képes nagy mennyiség termelésre, akkor a Földről kell felküldeni több száztonnányi anyagot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!