Nekiállt oxigént gyártani a marsi levegőből a marsjáró

2021. április 22. – 08:20

frissítve

Nekiállt oxigént gyártani a marsi levegőből a marsjáró
A Perseverance marsjáró 2021. április 6-i szelfije, háttérben az Ingenuity helikopterrel – Fotó: NASA / JPL-Caltech / MSSS

Másolás

Vágólapra másolva

Egyáltalán nem lazsál a Perseverance marsjáró, miközben főleg az Ingenuity marshelikopter repülési próbálkozásait felügyeli megfigyelőként ezekben az időkben: a NASA mérnökei olyan munkákat adnak a rovernek, amiket eközben is el tud végezni. Ráadásul nem is holmi csip-csup dolgot bíztak rá, beizzították ugyanis azt a MOXIE névre keresztelt eszközt, amivel a Perseverance már neki is állt oxigént termelni a Marson.

Az oxigént a marsi légkört 96%-ban alkotó szén-dioxidból állítja elő, melléktermékként szén-monoxidot termelve. A folyamat 800 Celsius fokos hőmérsékleten zajlik le a nagyjából kenyérpirító méretű eszközben, és egyáltalán nem beszélhetünk ipari termelésről, hiszen az április 20-i kísérlet során csak 5,37 gramm oxigént termelt a marsjáró. Ez a mennyiség egy embernek 10 percre lenne elegendő.

Ez persze még nem a végleges kapacitás, a MOXIE normál körülmények között óránként 10 gramm oxigén termelésére képes – gyors fejszámolással is kiderül, hogy azért ez sem tartana életben egy asztronautát sem. Szerencse, hogy jelenleg nem is kell életben tartani egyet sem a Marson, a NASA egyelőre azt vizsgálja, hogy a módszer alkalmas lenne-e nagyobb léptékben az élethez szükséges oxigén előállítására.

A MOXIE eszköz a NASA kaliforniai központjában, még a beszerelés előtt – Fotó: NASA / JPL-Caltech
A MOXIE eszköz a NASA kaliforniai központjában, még a beszerelés előtt – Fotó: NASA / JPL-Caltech

A kísérlet során a következő egy marsi évben (nagyjából két földi év) még kilencszer próbálkoznak majd az oxigén előállításával, különböző körülmények (eltérő napszakok és évszakok) között. A teszt utolsó szakaszában eltérő üzemi hőmérsékletekkel is próbálkoznak majd, hogy kiderüljön, mit lehet kihozni az eszközből.

A módszer a távolabbi jövőben, a Mars kolonizálása során akár rakéta-üzemanyag előállítására is jó lehet, ehhez viszont jelentősen növelni kell majd a kapacitást, egy, a Marsot elhagyó rakétához a jelen számítás szerint ugyanis nagyjából 25 000 kg folyékony oxigén kellene egyéb hajtóanyag mellett.

A Perseverance-nek egyébként április 22-én is lesz mit megfigyelnie: a tervek szerint az Ingenuity csütörtökön végrehajtja a második repülését. Ezúttal 3 helyett már 5 méteres magasságba emelkedhet, ahol 5 fokban megdőlve oldalra repülve is megmozgatja magát az 50 másodpercesre tervezett repülés során.

via NASA

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!